19. travnja 1947. Zagreb – montirani sudski proces protiv franjevaca iz Zvonimirove

NA DANAŠNJI DAN – Na današnji dan 19. travnja 1947. počeo je montirani komunistički sudski proces protiv redovnika franjevaca iz samostana Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.

Dva franjevca su osuđena na smrt, jedan je umro u zatvoru, a ostali su osuđeni na višegodišnje teške robije. Njihov jedini grijeh bio je što su bili Hrvati i svećenici koji su bili omiljeni u narodu i kao takvi su smetali diktaturi komunističkog poretka.

Bilo je to vrijeme kada su komunistički monstrumi diljem Hrvatske ubili tisuće nevinih ljudi, djece, žene i staraca. Ubijali su gdje su stigli: na kućnim pragovima, logorima, zasjedama, zatvorima, montiranim procesima i na svaki drugi način. Sredinom ’50-ih, nakon gotovo 10 godina mraka i ludila, intenzitet ubijanja se počeo smanjivati, ali je uvijek bio prisutan, sve do pada komunizma 1990.

Zbog toga što je zagrebački samostan Gospe Lurdske u centru Zagreba bio mjesto vrlo žive aktivnosti i okupljanja vjernika i domoljuba, franjevci ovog omiljenog samostana bili su optuženi za udruživanje i rušenje komunističkog poretka i države Jugoslavije.

Nakon Udbinog pretresa svi su uhićeni i izvedeni pred sud.

Sud je nepravedno presudio kako slijedi:

o. fra Matej Vodanović i o. fra Serafin Rajić osuđeni su na smrt strijeljanjem, a osuda je izvršena 4. rujna 1947.;
o. fra Jozo Visković osuđen je na 15 godina zatvora koje je u cijelosti izdržao u Staroj Gradiški;
o. fra Petar Grabić osuđen je na 14 godina zatvora,
o. fra Leonard Bajić osuđen je na 12 godina zatvora gdje je i umro 1948.;
o. fra Albert Bukić osuđen je na 7 godina zatvora.

To je bio težak udarac za crkvu u Zagrebu jer je ovaj samostan bio živo vrelo u glavnom gradu između dva svjetska rata. Ipak, komunisti nisu uspjeli ugasiti djelatnost u samostanu koji je samoprijegorom franjevaca i vjernika nastavilo djelovati do današnjih dana obogaćujući život Zagrepčana i svih onih koji svraćaju u Zagreb.

Izvor: Narod.hr/www.gospa-lurdska.hr

Odgovori

Skip to content