MOJA HRVATSKA Hrvati i njihovi potomci na stranim poštanskim markama: Ivan Bjelovučić

POZNATI PILOT – Ivan Bjelovučić (Juan Bielovucic) rodio se u Limi 1889. Bio je jedan od najistaknutijih pionira zrakoplovstva, nažalost malo poznat u domovini svog oca Mihe

b64d9d2f64df6d10b1a1bdb0dba83fc1

Kao dugogodišnji filatelist tek sam se prije nekoliko godina počeo baviti jednom posebnom, ali dosta privlačnom temom: Hrvatima i njihovim potomcima na stranim poštanskim markama.

Povod je bila jedna priča objavljena u Matici, autora Pjera Baranovića. Najprije sam, uz određene poteškoće, nabavio sve marke iz spomenutog članka te polako počeo istraživati.

Od svih slavnih Hrvata najviše me privuklo ime Ivana Bjelovučića jer o njemu ništa nisam znao.

Autor članka piše: “Neke marke s likovima naših ljudi nismo mogli vidjeti jer ih je gotovo nemoguće nabaviti – poput marke Bolivije iz tridesetih godina prošlog stoljeća posvećene našem sunarodnjaku, avijatičaru Ivanu Bjelovučiću”.

Utvrdivši kako Bolivija nije izdala marku o Bjelovučiću, počeo sam tražiti njegovu biografiju po enciklopedijama, leksikonima i internetskim stranicama. Saznao sam da je rođen u Limi i kako je marku izdao Peru.

Nabavio sam je relativno brzo i evo najvažnijih podataka: izdana je 1937. u spomen na prvi zrakoplovni let u Peruu koji je 14. siječnja 1911. izveo baš Ivan Bjelovučić.

b92f291dedbdbe1ae240955f9a2b2db1

Obitelj bogate povijesti

Njegovi preci bili su pomorci i brodovlasnici, a na Pelješac u Popovu Luku doselili su već u 17. stoljeću. Iz obitelji Bjelovučić potekli su mnogi načelnici i uglednici.

Ivanov otac Miho bio je pomorski kapetan koji 1885. odlazi u Peru. Tri godine poslije ženi Adrienne Cavalié Le Bihan, kćer francuskog konzula u gradu Callao.

Nakon vjenčanja donose odluku o preseljenju u Limu gdje im se rodilo dvoje djece: 1889. sin Ivan (Juan), a nedugo poslije i kći Ivanka (Janette).

Kad je Ivan imao tri godine, njegov otac se teško razbolio. Zbog povoljnije klime i boljeg liječenja, cijela obitelj seli u Dubrovnik.

Otac umire 1894. i pokopan je u rodnoj Mokošici. Majka uskoro s djecom seli u Francusku, kako bi bila bliže svojoj obitelji.

Ivan Bjelovučić školovao se u gimnaziji Janson de Sailly koja je danas najveći školski centar u Parizu.

Godine 1905. u nju iz Marseillea dolazi Roland Garros pa se između dvojice budućih zrakoplovaca rađa veliko prijateljstvo. Tijekom školovanja Ivan postaje sveučilišni prvak u biciklizmu, a maturom 1908. stječe diplomu iz književnosti i filozofije.

Iste godine upisuje zrakoplovnu školu braće Voisin, prvih francuskih industrijskih proizvođača zrakoplova.

Rekord za rekordom

Pilotski ispit polaže u Mourmelonu i postaje 87. pilot sa stečenom diplomom koju mu 10. lipnja 1910. izdaje francuski Aero-Club, a već u svom drugom letu s Voisinom 25 minuta ostaje u zraku.

d82938d675b75ba1e9108d16c68547fa

Tijekom izdavanja diplome bio je u Budimpešti na prvom aero skupu koji se održao 1910. Ondje mu se zbog velikog nevremena srušio zrakoplov, no prošao je bez ozljeda. Zanimljivo je da se na tom skupu natjecao sa svojim hrvatskim imenom i prezimenom.

Iste godine nadlijeće Eiffelov toranj i za ukupno šest sati i 15 minuta prvi prolazi 540 kilometara od Pariza do Bordeauxa. Bio je to svjetski rekord zračnog crossa u etapama.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content