HRVATSKA NIJE U DOBROJ SITUACIJI

Ne baš sjajna situacija u kojoj se Hrvatska nalazi – Tri događaja koji podosta govore

Tri događaja obilježila su posljednja dva-tri dana: izbori u Srbiji, prekid braniteljskog prosvjeda u Savskoj i istup mostovca Ivana Kovačića na temu suradnje s HDZ-om. Ta tri događaja podosta govore i ne baš sjajnoj situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi. Naravno, svaki na svoj način.

Trijumfalna pobjeda Aleksandra Vučića i dobar rezultat Vojislava Šešelja, koji tako postaje vođa oporbe u Srbiji, bjelodano svjedoče da je četnička politika odnijela definitivnu pobjedu u Srbiji, to jest da su na čelu i pozicije i opozicije deklarirani četnici. S tom i takvom Srbijom Hrvatska će morati ”dobrosusjedski surađivati” jer to od nje traže iz Bruxellesa. A ja u Hrvatskoj ne vidim nikoga tko bi se odlučno suprotstavio takvom nalogu.

Nakon 555 dana branitelji u Savskoj podižu šator prekidaju prosvjed. Posljednja se velika društvena skupina kojoj je uistinu stalo do Hrvatske, izgleda, umorila. Teško je reći je li njihov prosvjed uspio. Najisticaniji cilj prosvjeda – odlazak Predraga Matića, Bojana Glavaša i Vesne Nađ – ostvarili su samo zahvaljujući svojoj upornosti da sačekaju redovni kraj njihova mandata. Dobili su nešto obećanja nove vlasti i ministra istinskog branitelja, a mjesto gdje su prosvjedovali nazvano je Trgom Nevenke Topalušić po njihovoj suborkinji Nevenki Topalušić. To je otprilike sve. Koliko su obećanja iskrena, vidjet ćemo.

Istup mostovca Kovačića govori koliko se nisko srozao politički diskurs u Hrvatskoj. Vulgarnim ispadom na račun cijelog HDZ-a Kovačić je pokazao puno stvari. Prvo, da ni liječnici nisu što su nekad bili. Drugo, da se javnim verbalnim ispadima može nadmašiti i samog Milanovića. Treće, da se u Hrvatskoj polako uvodi praksa po kojoj je zapravo najveći politički neprijatelj koalicijski partner u vlasti te protiv njega treba najogorčenije ratovati.

Tu novu praksu uvodi Most od samog početka suradnje s HDZ-om. U javnim istupima mostovci su zajedljiviji prema HDZ-u nego prema SDP-u. Stalno nešto sumnjiče većeg partnera, međutim to ih ne smeta da lavovski dio vlasti traže za sebe. U tom neobičnom odnosu HDZ podsjeća na trapavog diva koji se uslužno saginje svojoj sićušnoj ženici da mu odvali još jednu pljusku. Jer je, po njezinom, opet nešto zgriješio. Za to vrijeme čekanje obećanih reforma postaje sve sličnije čekanje iz poznatoga Beckettova komada. Vjerojatno dobrim dijelom i stoga što Vlada zbog ćudljivog glasovanja mostovaca teško šalje zakonske prijedloge u saborsku proceduru. U svakom slučaju, sve to iscrpljuje ionako frustrirano građanstvo.

Sve jača Srbija, koja polako dobiva i od međunarodnih faktora pravo na politiku ”velike Srbije”, rezignacija onih koji su stvarali Hrvatsku i ideološko, moralno i intelektualno srozavanje političkih elita kombinacija su koja ne jamči Hrvatskoj blistavu budućnost. Naprotiv.

Damir Pešorda/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content