Osiromašeni hrvatski građani su pokradeni

Nataša Srdoč, suosnivačica i predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku komentirala je izvješće Global Financial Integrity iz Washingtona prema kojemu je iz Hrvatske u periodu 2001.-2010. izneseno najmanje 15,2 milijardi dolara. Njezin komentar donosimo u cijelosti.

{jathumbnail off}Organizacija Global Financial Integrity iz Washingtona objavila je 17. prosinca 2012. izvješće o nezakonitim financijskim tokovima iz zemalja u razvoju u periodu 2001 – 2010. Prema nalazima ovog izvješća, oko 6 trilijuna američkih dolara ukradeno je iz siromašnih zemalja kroz kriminal, korupciju i poreznu evaziju u ovom periodu. Samo u 2010. godini, 858.8 milijardi američkih dolara izneseno je iz zemalja u razvoju na isti način.

Stvarni odljevi i veći od navedenih
Autori izvješća navode da su stvarni odljevi i veći od navedenih, te obuhvaćaju novčane odljeve nastale na osnovu krijumčarenja droge, trgovine ljudima i drugim kriminalnim radnjama koje se obavljaju u gotovinskim transakcijama, koji u ovom izvješću nisu registrirani.
Iz Hrvatske je u periodu 2001.-2010. kumulativno izneseno 15.2 milijardi američkih dolara. 15.2 milijardi nezakonitih transfera obuhvaća pokradeni novac prikupljen kriminalom, korupcijom i poreznom evazijom hrvatskih političara i njihovih kriminalaca.
Bez obzira koja je koalicijska vlada bila na vlasti, u prosjeku je godišnje 1.5 milijardi napuštalo Hrvatsku, a najveći odljev postignut je 2008. godine kada je ukupno 2.3 milijarde izašlo iz Hrvatske.

Ovo izvješće otvara mnoga pitanja za koja hrvatski građani i porezni obveznici nisu dobili odgovore. Nameće se i nezaobilazno pitanje koliko je tek ukupno novaca napustilo Hrvatsku u periodu 1991.-2001. godine. Ovdje se ne mogu u detalje analizirati svi neriješeni slučajevi političke korupcije, poput Brodosplita, Hypo Alpe Adria Banke, Hypo Consultants i brojnih kriminalnih privatizacija, ali se ukratko možemo osvrnuti na par slučajeva koji su znakoviti jer su njihovo rješavanje preuzele SAD.

Američke vlasti prikupile su 185 milijuna kazne od Daimler Chryslera i 45 milijuna od Pfizera vezano za podmićivanje stranih državnih dužnosnika, uključivši i one u Hrvatskoj. Tko su hrvatski dužnosnici koji su primili mito od Daimler Chryslera i Pfizera i koji je iznos nezakonito stečene imovine hrvatska država oduzela od primalaca mita i uplatila u proračun?
Deutsche Telekom platio je 95 milijuna kazne američkim vlastima zbog podmićivanja stranih državnih dužnosnika u Mađarskoj, Crnoj Gori i Makedoniji kako bi održao dominantnu poziciju na tržištu.

Ukoliko je rizik otkrivanja čina podmićivanja i plaćanja kazne bio isplativ ovim tvrtkama – kolika je tek šteta nanesena hrvatskim građanima i potrošačima?

Nezakonito iznesen novac mogao bi poništiti ukupni hrvatski vanjski državni dug
Ovih 15 milijardi nezakonitih transfera bi moglo poništiti ukupni hrvatski vanjski državni dug ili polovicu ukupnog državnog duga (vanjski + unutarnji – izdane garancije). Naš porez na dodatnu vrijednost je godinama mogao biti 15 posto i niže, umjesto 22 posto i sadašnjih 25 posto. Još veća je šteta učinjena u izgubljenom ekonomskom rastu – zbog ovih 15 milijardi, ulagači poštenih namjera zaobilaze Hrvatsku u širokom luku jer je očito da Hrvatska nema vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i zaštitu vlasničkih prava koji su neophodni za tržišno gospodarstvo i ulaganja. Bez ulaganja nema novih radnih mjesta i nezaposlenost može samo rasti.

Ovo izvješće pokazuje da bi bilo vrlo jednostavno ući u trag novcu i identificirati sudionike hrvatskog kriminala i korupcije. Na ovom portalu sam pozvala i hrvatske vlasti da se obrate vlastima u Liechtensteinu i zatraže podatke o polozima i transferima hrvatskih građana koja su prvo završila na računima Hypo Alpe Adria Banke a nakon toga je većina oprana kroz ulaganja u nekretnine.

Neophodno je oduzeti imovinu svim sadašnjim i prijašnjim političarima i imovinu koju su prenijeli svojoj bližoj obitelji i bliskim suradnicima za koju ne mogu dokazati da su je stekli na zakoniti način. Kriminalne privatizacije se moraju poništiti. Hrvatski javni tužitelj i hrvatske vlasti nemaju opravdanja da se nezakoniti novčani odljevi ne riješe. Uz prisustvo stranih sudaca i tužitelja iz zemalja sa snažnom tradicijom vladavine prava u Hrvatskoj, hrvatski korumpirani suci bi se morali povući, a sadašnji politički pritisak na domaće suce bi izostao.

SAD su odobrile financijska sredstva za američkog tužitelja koji je već prisutan u Hrvatskoj i provodi obuku hrvatskih kadrova. Uz bataljun stranih sudaca posjetitelja i stranih tužitelja, nezakonito stečena imovina hrvatskih političara i kriminalaca mogla bi se oduzeti u relativno kratkom roku.

Osiromašeni hrvatski građani su pokradeni
Osiromašeni hrvatski građani su pokradeni, opterećeni porezima iznad svojih mogućnosti i ne vide budućnost u ovakvoj Hrvatskoj. Mladi opravdano napuštaju Hrvatsku. Kolaps gospodarstva i mirovinskog sustava je neizbježan. Upravo zbog ovih 15.2 milijardi dolara i više (od 1991), te upetljanosti vrha hrvatske političke vlasti vodećih stranaka u političkoj korupciji od 1991. godine, hrvatski građani su danas lišeni povoljnog ekonomskog okruženja u kojemu bi mogli uspješno raditi i živjeti.
2013. godinu možemo započeti sa stranim sucima i tužiteljima-posjetiteljima i vraćanjem opljačkanih 15.2 milijardi u riznicu.

Nama ne trebaju novi porezi. Mi trebamo vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i zaštitu vlasničkih prava. Tada ćemo moći smanjiti postojeće poreze!

Nataša Srdoč/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content