BRAVO MINISTRE: Šustar dirigira, svirači sviraju…

Udbaške su fore i podvale mogle prolaziti za vrijeme Sanadera i njegova dehrvatiziranog HDZ-a, no takav HDZ ne postoji već pet godina. Mnogi će reći da je ova vlada jalova – i bit će u pravu. No, ministar Šustar je danas pokazao da Hasanbegović nije jedini koji rastjerava ukorjenjene ostatke Milanovićevih kmera nakačenih na proračun.

Naime, Boris Jokić je postavio ultimatum ministru Šustaru. A tko je on da jednom ministru postavlja ultimatume?! Zahtijevao je od ministra da se izjasni do srijede, inače se povlači iz kurikularne reforme. Ministar je odlučio o tomu se izjasniti u petak – i tako pokazao tko je gazda. Hrvati su naivni i ne znaju misliti – zato je potrebna reforma školstva. Zašto?

Kao prvo, ne može nitko postavljati ultimatum ministru. Kao drugo, dosta je bilo da crvena banda nameće tempo, a da je Domoljubna koalicija stalno u defenzivi. Kao treće, nitko nije primijetio da je Jokić prijetio ostavkom, a onda tražio razrješenje; to je također ministar Šustar pristojno ignorirao jer je u tom prepoznao udbaški način rada. Potom je Jokić dao ostavku – pa je ministar rekao: “Ne prihvaćam.” Kao četvrto, obraća li tko pozornost zašto se Jovanovićeva crvena banda uzjogunila? Ako netko želi predano raditi na cjelokupnoj obrazovnoj reformi, zašto mu smeta da se tom projektu priključi još deset stručnjaka?

Namjera je Jovanovićevih “reformista” bila cjelokupni obrazovni sustav preobraziti u “kumrovečku školu” i kad se tomu stalo na kraj, onda se počelo galamiti. Reforma ima potporu vlade, ali ne reforma kakva odgovara Jovanoviću i kmerima, već kakva je primjenjena demokršćanskom puku u 21. kapitalističkom stoljeću? Kakva je to reforma koju vode sociolozi, psiholozi i ostali marksisti, bez da se pitalo ijednog fizičara, informatičara, biologa, kemičara i t.d? To je amaterski soroševski pokušaj uništavanja budućih generacija za sudjelovanje u tržištu rada. No kmeri nikad ne će shvatiti da rješenje za siromaštvo i gospodarsku nerazvijenost nije socijalizam, nego rad. I stoga djecu i mlade treba naučiti radnim navikama, i kako je rekao general Glasnović, analitičkom razmišljanju, a ne marksističkom lupetanju i samoupravljanju. Crvena je banda htjela povratak uravnilovke, ali im se ispriječio ministar Šustar.

Zato je počela galama, ali na njih se ne treba obazirati, jer nitko nije nezamjenjiv, pa tako ni Jokić i njegovi “reformatori”. Kad već reforma nije ukinuta, onda neka se nastavi, ali ne kako su zamišljali Jovanovićevi i Milanovićevi samoupravljački harlekini, nego će se sad pitati svakoga koga se reforma školstva tiče: profesore, vjernike, znanstvenike, prosvjetare i dalje redom.

A oni koji zazivaju ministrovu ostavku neka mućnu glavom i neka dobro promisle. Na vlasti je Domoljubna koalicija čiji je partner Most; ako već ćuprijaški ministri poput Orepića i Šprlje nemaju namjeru mijenjati ništa, već održavati situaciju kakvu su ostavili jugoslaveni Zorana Milanovića, neka smognu toliko pristojnosti pa neka ne ometaju ostale ministre koji će raditi svoj posao i popraviti štetu koju je nanijela bivša vlada. Nadalje, i to treba ponoviti, Domoljubna koalicija je na vlasti, kao izborni pobjednik i oni će određivati tempo, a ne ostaci Milanovićevih struktura ili Ćuprija.

Cijelo sam vrijeme bila skeptična glede ministra Šustara i nisam nikako mogla sebi objasniti njegovu neodlučnost i neodređenost, no sad se ponio kao pravi ministar – gotovo kao Hasanbegović – kao onaj koji predstavlja izvršnu vlast. Ministar dirigira, svirači sviraju, a ne obrnuto. Bravo ministre!

Mila Marušić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content