ČEMU JE SLUŽILA LEGALIZACIJA? Arhitekti pobjesnili: Potpuni kaos na najvećoj splitskoj plaži

Društvo arhitekata Splita (DAS) oštro je prozvalo nadležne institucije, prije svega lokalnu vlast, zbog potpuno kaotičnog stanja na najvećoj gradskoj plaži Žnjan. Ondje su u posljednjih godinu i pol dana pod sumnjivim okolnostima izgrađena najmanje 24 ugostiteljska objekta na samoj obalnoj crti – neki od njih čak i na dvije etaže! – što već mjesecima izaziva prijepore u javnosti i ogromno nezadovoljstvo građana

Većina žnjanskih kafića od dokumentacije posjeduje tek koncesijsko odobrenje gradske uprave s rokom trajanja od jedne godine, po kojemu ondje mogu postaviti tek module veličine do 12 kvadrata uz pripadajuće štekate, no gotovo svi su višetruko nadmašili te kapacitete.

Splitski komunalni redari prošle godine navodno su uredovali na Žnjanu, no ove godine objavili su da – nisu nadležni. Radi se o pomorskom dobru na kojemu se nadležnosti preklapaju, pa od njega na koncu svi peru ruke: pomorski inspektori slabo su aktivni, dok su građevinski inspektori ispisali desetke rješenja o rušenju koja se ne provode.

Kafići na plaži, parkirališta na divljim zemljanim površinama

‘Na iznimnom resursu imamo izniman kaos’, opisao je predsjednik DAS-a Dragan Žuvela, nedavno izabran na tu funkciju. On smatra da ovakva situacija nanosi golemu štetu gradu i građanima, ali dugoročno i samim ugostiteljima koji ulažu velika sredstva u potpuno nereguliranom okruženju.

Žnjanski kafići mahom se nalaze na samoj plaži, kojoj se zbog toga gotovo onemogućen pristup. Njihova parkirališta nalaze se na divljim i neuređenim prašnjavim i zemljanim površinama, a stručnjaci ističu i veliku mogućnost zdravstvenih problema zbog slabo regulirane kanalizacije i odvodnje. Ipak, nedavno ispitivanje Zavoda za javno zdravstvo pokazalo je da je more na toj lokaciji (još uvijek) izvrsne kakvoće i pogodno za kupanje.

Komunalni redari šute

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u jednom od svojih rijetkih istupa na ovu temu kazao je da mu je ‘doza kreativnog nereda na Žnjanu donekle simpatična’.

‘Čemu je uopće služila legalizacija nezakonito izgrađenih građevina na nacionalnom nivou, kada se situacija ponavlja? Umjesto najavljene sanacije klizi se u obrnuti smjer’, upozorio je Žuvela i naglasio da su po gradskim dokumentima komunalni redari ipak dužni uvoditi red – a čak i ako nemaju formalnu nadležnost, dužni su o tome promptno obavijestiti nadležna tijela.

‘Situacija je neprihvatljiva ne samo iz strukovne već i građanske, civilizacijske perspektive. Posebno nas zabrinjava ekološki i zdravstveni aspekt kojim se direktno dovodi i do ugrožavanja zdravlja ljudi’, nastavlja Žuvela, koji je uzrok cijeloj situaciji pronašao u vrlo očitom zaobilaženju urbanističkih planova i ostalih prostornih dokumenata.

Golim je okom vidljivo da je situacija nije po planu

Za područje Žnjana, naime, već punih šest godina na snazi je Detaljni plan uređenja (DPU) po kojemu su zone za eventualnu gradnju jasno označene i nalaze se na pristojnoj udaljenosti od mora, pa je golim okom vidljivo da situacija na terenu ne odgovara onoj ucrtanoj u planovima.

‘Nema smisla da Društvo arhitekata kao strukovna udruga glumi gradskog policajca, ako smo došli do toga… Mi urgiramo da se pokrene inicijativa za rješavanje ovog problema i da se poštuju zakoni, propisi i urbanistički planovi. Ako DPU nije bio zadovoljavajući, trebao je biti izmijenjen. Tražimo stvaranje strategije i vizije prostora i pomak u rješavanju trenutne situacije, jer u protivnom, uz veliki turistički pritisak i pozicioniranje Splita kao turističke destinacije, dodatno će se potencirati kaos u zanemarenim prostorima’, zaključuje Žuvela.

Ugostitelji sa Žnjana, bučno prozivani u lokalnoj javnosti, u međuvremenu su se organizirali u udrugu i objavili da njihova ponuda na ovoj plaži ‘predstavlja lokomotivu turističkog razvoja Splita i toliko željenu izvanpansionsku ponudu’.

U subotu još jedan beach bar

Kažu da je Žnjan postao turistički hit upravo zahvaljujući njima, te da zapošljavaju oko 350 radnika i u gradski proračun uplaćuju između 3,5 i 4 milijuna kuna. U priopćenju za medije čak apeliraju da se ‘popiše i zadrži sadašnje stanje’ te na osnovi njega ubuduće uvodi komunalni red!

O kaosu na plaži nastaloj koncem devedesetih, kada je povodom dolaska pape Ivana Pavla Drugog nasut golemi morski plato koji potom godinama ostajao zapušten i neiskorišten, tijekom četvrtka oglasio se splitski gradski ogranak HSLS-a. prozvali su Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju kao glave odgovorne, a za ugostitelje tvrde da nisu najveći krivci ‘jer samo rade ono što im je netko dozvolio’.

‘Ako izostane njihova reakcija, još jednom ćemo biti svjedoci da je pokojni Velimir Terzić bio u pravu kada je govorio da svaka država ima svoju mafiju, dok u Hrvatskoj mafija ima državu’, oštri su u splitskom HSLS-u.

Ironijom slučaja, upravo za ovu subotu najavljeno je otvaranje još jednog beach kluba na plaži Žnjan.

Izvor: tportal.hr

Odgovori

Skip to content