ZAGREB: Presuda kardinalu Stepincu u cijelosti poništena

Šeks je kazao da je došao na objavu presude jer je on jedan od autora izmjena Zakona o kaznenom postupku koji je omogućio reviziju postupka kardinalu Stepincu te je autor saborske Deklaracije iz 1992. kojom je osuđen montirani proces kardinalu Stepincu, ali i svim svećenicima i redovnicima koji su bili žrtve komunističkog režima

Na Županijskom sudu u Zagrebu jutros je održana sjednica u povodu zahtjeva nećaka kardinala Alojzija Stepinca za reviziju presude Stepincu. U odluci objavljenoj oko 11 sati stoji da je presuda u cijelosti poništena.

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod presjedanjem suca Ivana Turudića, u cijelosti je poništilo presudu kojom je kardinal Alojzije Stepinac bio osuđen na kazneno lišenje slobode s prisilnim radom u trajanju od 16 godina i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od 5 godina.

Odluka je donesena temeljem zahtjeva za reviziju koju je 15. srpnja 2016. podnijela obitelj kardinala Stepinca.

Sudac Turudić kazao je da je prijedlog za revizijom osnovan jer su presudom Vrhovnog suda narodne Republike Hrvatske iz 1946. bila prekršena sva sadašnja i tadašnja temeljena načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog djela čovječanstva.

Naveo je tako da je bilo prekršeno načelo zakonitosti, načelo zabrane retroaktivnog djelovanja Kaznenog zakona, načelo krivnje, prava na pošteno suđenje.

Na zagrebački Županijski sud, osim kardinalova nećaka, jutros je došao i Vladimir Šeks te povjesničar Josip Jurčević.

Šeks je kazao da je došao na objavu presude jer je on jedan od autora izmjena Zakona o kaznenom postupku koji je omogućio reviziju postupka kardinalu Stepincu te je autor saborske Deklaracije iz 1992. kojom je osuđen montirani proces kardinalu Stepincu, ali i svim svećenicima i redovnicama koji su bili žrtve komunističkog režima.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content