Zanima vas zašto nitko ne staje na kraj kaosu na Žnjanu?

Kao jedan od zadataka koji bi se trebali riješiti izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja (DPU) područja Trstenik-Radoševac, u javnosti uglavnom “krštenog” kao Žnjan, navodi se “usklađenje međa planiranih građevinskih čestica s granicom pomorskog dobra, te uvjeta i načina izgradnje građevina na tim česticama”.

Međutim, u Županiji tvrde da granica pomorskog dobra za područje od Zente do istočnog ruba Duilova nije provedena u katastru.

– Vlada je 2000. donijela uredbu o određivanju granice na tom dijelu grada, a 2013. napravljen je geodetski elaborat koji je upućen na katastar. Arhitekt Ante Kuzmanić žalio se na određivanje granice na Zenti ispred prostora POŠK-a, ali Državna geodetska uprava ga je odbila, pa je on 2014. podnio tužbu Upravnom sudu. Katastar je odlučio da neće provoditi elaborat za evidenciju pomorskog dobra dok sudsko rješenje ne postane pravomoćno – kazao nam je Željko Mišić, viši savjetnik iz županijskog Upravnog odjela za pomorstvo.

Ukratko, dok se sudski spor ne riješi, Županija ne može izdavati koncesije na području od Zente do Duilova. U međuvremenu, Grad daje koncesijska odobrenja za žnjanski plato koji je devastiran bespravnom izgradnjom, ali Banovini donosi par milijuna kuna godišnje.

Kako smo neslužbeno doznali na katastru, slični upravni sporovi mogu trajati i po četiri ili pet godina. Regionalna vlast poslala je požurnicu Upravnom sudu, ali u zadnjih 16 godina, otkad je Vlada donijela Uredbu o određivanju granice, mogli su sigurno napraviti više da se ona evidentira u katastru i upiše u zemljišnim knjigama.

Da stvar bude apsurdnija, u Upravnom odjelu za pomorstvo tvrde kako su oni još 2008. podnijeli zahtjev da se izmijene granice pomorskog dobra na Žnjanu. Međutim, kako su istaknuli, Državno odvjetništvo (DORH) nije se do danas očitovalo o predloženim izmjenama i elaboratu koji im je poslan.

Tako trenutačno postoje dva geodetska elaborata od kojih ni jedan nije službeno potvrđen. Dokument kojim Županija predlaže izmjenu granica na Žnjanu izradio je “Geoprojekt”, ali se čeka DORH-ov blagoslov. Elaborat koji je na katastru i čeka ishod spora s arhitektom Kuzmanićem djelo je tvrtke “Geodetski zavod”.

Cijeli žnjanski plato, kao i područje do hotela “Zagreb” na Duilovu, a nalazi se južno od Šetališta Ivana Pavla II., prema Vladinoj uredbi smatra se pomorskim dobrom, jer granica treba pratiti liniju ceste. Ali, kako onda DPU koji je Grad uputio na javnu raspravu zahtijeva usklađenje građevinskih parcela s granicom pomorskog dobra kad nje nema u knjigama?

– Takvo usklađenje nije potrebno obaviti da bi se dobile građevinske dozvole – ustvrdio je Mišić.

Kako bilo, granica iz elaborata koji čeka potvrdu na katastru ucrtana je u prijedlog DPU-a. Inače, dodajmo da su građevinske parcele koje bi se svojim međama trebale prilagoditi pomorskom dobru trenutačno “obrasle” borovima i doprinose da Žnjan ima ono malo zelenila.

Poduzetnik Ivica Čuljak ima teren u prvom redu do šetnice, jedan od vlasnika zemljišta je i Eduard Ugrina, vlasnik ugaslog kluba “Imperium” u zgradi putničkog terminala na Gatu sv. Duje. Tu je i čestica s više vlasnika na kojoj potraživanja ima tvrtka “Svod”, građevinskog poduzetnika Zdravka Škaričića koji je na Žnjanu već izgradio “Vilu Lavandu” od sedam katova kupivši parcelu od Željka Keruma.

‘Štitim svoje vlasništvo’

Ispred mene su tri parcele, a moja je na 14 metara nadmorske visine. Obuhvatili su je jer je Miroslav Kutle svojedobno htio graditi hotel na toj lokaciji. Komisija za granice pomorskog dobra se sastane, odredi granice i pošalje ih Saboru. Zainteresirani vlasnici zemljišta o tome u pravilu ništa ne znaju, tek im ostaje pravo žalbe kad predmet dođe na katastar – komentirao nam je arhitekt Kuzmanić.

KRONOLOGIJA NEREDA

2000. – Vlada donosi uredbu o određivanju granice pomorskog dobra na potezu od Zente do Duilova

2008. – Županija također podnosi zahtjev za razgraničenje, a potom i šalje požurnice

2013. – izrađen je pripadajući geodetski elaborat koji je upućen na katastar

2014. – arhitekt Ante Kuzmanić podnosi tužbu Upravnom sudu jer se smatra oštećenim u određivanju granica na Zenti

2016. – još jedno ljeto u kojem na Žnjanu caruju kaos i bezakonje

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content