MIRKO NOVOSEL: Zoran Milanović je zadao smrtnu presudu hrvatskom sportu

Nekadašnji nositelj projekta europske Cibone, Mirko Novosel, u razgovoru za Sportske novosti elaborira razloge odgovornosti Zorana Milanovića za stanje u hrvatskom športu.

-Kod nas je katastrofalna situacija. Zoran Milanović je prije nekoliko godina rekao ‘neka sport živi od marketinga i publike’. Tada je sportu zadana smrtna presuda. A mi smo napravili ove vrhunske rezultate ne zahvaljujući sustavu i državi nego roditeljima, talentu i sreći. Pogledajte samo u kakvim se uvjetima spremala ta mala Sara Kolak, bez koplja koje joj je morala kupiti Sandra Perković. Ili kada otac boksača Filipa Hrgovića kaže ‘imamo ponosnog sponzora koji nam je dao 20 posto popusta na gorivo’. A to je sramota i za tu veliku firmu, da se govori na takav način – istaknuo je Mirko Novosel u izjavi za Sportske novosti.

Upozorava da za cijeli hrvatski sport ne može ići samo malo više sredstava nego što dobiva zagrebački HNK.

-Ni u jednoj zemlji kultura i sport ne mogu živjeti bez pomoći države. E sada, da me ne bi krivo shvatili jer nisam protiv kulture, veliki sam njezin zagovornik, ali ne može za cijeli sport ići samo malo više nego što dobiva zagrebački HNK. To su apsurdne situacije. Sport je najveći ambasador države i najviše radi za njezinu promidžbu – upozorava Novosel.

Podsjeća da je devedesetih bio u izvršnoj vlasti i da zna o čemu govori.

-Bio sam šest godina doministar na poziv predsjednika Franje Tuđmana. U Matešinoj sam vladi prešao u Dinamo, također na Tuđmanov zahtjev i to je onda bilo inkompatibilno s mojom funkcijom u ministarstvu. Pokušao sam ispočetka riješiti osnovni problema, a to je tranzicija iz socijalizma u kapitalizam, u smislu organizacije i financiranja sporta – priča Mirko Novosel.

Govoreći o tranziciji sporta iz socijalizma u kapitalizam podsjeća da se koncem devedesetih vlast isključivo bavila izgradnjom školskih dvorana u Hrvatskoj.

-Nisam uspio jer je došlo do konflikta između mene i tadašnjeg predsjednika HOO-a Antuna Vrdoljaka. Onda smo se mi u ministarstvu posvetili samo školskom sportu i tu smo napravili dobre stvari. Imam iza sebe 35 školskih dvorana u Hrvatskoj, šest u Zagrebu. Organizirali smo ustroj thih školskih klubova po školama, ali na vrhunski sport nažalost nismo imali utjecaja i to je bilo loše. Nismo iskoristili što smo imali tada predsjednika koji je imao afinitet za sport i koji ga je doista volio i poznavao – zaključio je Novosel.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content