ČUDA PRIRODE Prirodne ljepote koje oduzimaju dah

Koliko god se divili ljudskim rukotvorinama, umjetničkim djelima i prastarim artefaktima čija je namjena davno zaboravljena, ipak smatramo da je čista i netaknuta priroda u stanju napraviti najveće i najdivnije kreacije.

U nastavku vam predstavljamo prirodna čuda koja bi bilo vrijedno vidjeti barem jednom u životu.

Slapovi Angel, Venezuela17travel-angel-falls

Riječ je o najvišem vodopadu na svijetu koji pada s visine od 979 metara u ponor dubok 807 metara. Vodopad pada s Auyantepui planine koja se nalazi u Nacionalnom parku Canaima u Venezueli.

Velika Plava Rupa (eng. Great Blue Hole) je velika podvodna rupa na obali Belizea.17travel-great-blue-hole

Mali atol u sklopu Koraljnog grebena Belizea udaljen je 100 km od kopna i grada Belize Cityja. Rupa je kružnog oblika, promjera većeg od 300 metara, i duboka 125 metara. Formirana je kao vapnenački špiljski sustav u posljednjem glacijalnom razdoblju, kada je razina mora bila znatno niža. Kada se razina oceana počela povećavati, špilja je potopljena, a krov se urušio. Big Blue Hole proslavio je francuski istraživač Jacques-Yves Cousteau, koji ju je proglasio jednom od deset najboljih ronilačkih mjesta na svijetu davne 1971. godine.

The Grand Prismatic Spring, Amerika17travel-grand-prismatic-springjpg

Najveći je termalni izvor u Americi i treći po veličini na svijetu. Grand Prismatic Spring nalazi u se u Nacionalnom parku Yellowstone, poznatom po svojoj jedinstvenoj boji koja odgovara disperziji duginih boja – crvena, narančasta, žuta, zelena i plava. Širok je oko 90 metara, a prvi zapisi o otkriću datiraju iz 1839. godine. Tajna njegove boje je u raznobojnim bakterijama koje nastaju oko rubova izvora u proljeće.

Polarno svjetlo17travel-northern-lights

Aurora Borealis ili polarno svjetlo je prirodni fenomen koji nastaje kada se velike količine čestica nastalih tijekom solarne eksplozije sudaraju s magnetskim štitom Zemlje. Ono što vidite na fotografiji rezultat je ovog jedinstvenog prirodnog fenomena (i odvija se na oko 100 km iznad naših glava), a najbolje se vidi u periodu od jeseni do sredine travnja.

Shilin, kamena šuma u Kini17travel-shilin-stone-fores

Smještena u pokrajini Yunnan u Kini, kamena šuma ili Shilin u biti je skup vapnenaca. Prostire se na više od 350 četvornih kilometara, a kamene iglice stare su oko 270 milijuna godina. Izviru iz zemlje i izgledaju poput okamenjenih stabala koji stvaraju iluziju kamene šume. Prema legendi, šuma je bila lijepa djevojka koja se pretvorila u kamen u šumi nakon što joj je zabranjeno da se uda za čovjeka po svom izboru.

Kanjon Paria u Arizoni, Amerika17travel-paria-canyon

Kanjon poznat i pod nazivom Val nije jednostavno vidjeti. Naime, dnevno se za njegovo razgledavanje izdaje samo 20 dozvola. Od toga je deset dostupno putem online lutrije.

Prolaz divova, Sjeverna Irska17travel-giants-causeway

Prolaz divova (engl. Giant’s Causeway) područje je od 40.000 spojenih bazaltnih stupova koji su nastali vulkanskom erupcijom u paleogenu (prije 50 do 60 milijuna godina). Nalazi se na obali Sjeverne Irske, oko 3 km sjeverno od grada Bushmillsa.

Godine 1986. Prolaz je stavljen na popis Unesca, a jedinstveni je primjer brzog hlađenja bazaltne lave koja je prodrla kroz vapnenački plato te pritom popucala okomito u obliku spojenih stupova. Danas ovom najpopularnijom turističkom atrakcijom u Sjevernoj Irskoj upravlja Državno povjerenstvo.

Rijeka Cano Cristales, Kolumbija17travel-cano-cristales-riv

Često se naziva i Vodena duga, a dominantne su boje plava, zelena, žuta, crna i više nijansi crvene boje. Posjet Cano Cristales rijeci najbolji je između srpnja i prosinca.

Izvor

Odgovori

Skip to content