Kreće Balkanska liga: Uefa je 
već pripremila novac?!!

Inicijalna ideja nastala je u Skoplju prije dvije godine. Začetnik je predsjednik Makedonskog saveza Ilčo Gjorgioski, a do najsitnijih pojedinosti razradio ju je šef tamošnje lige Vasko Dojčinovski, piše Večernji list.

Sastanci čelnika nogometnih saveza zemalja bivše Jugoslavije na kojemu je dogovaran format buduće regionalne format buduće regionalne lige kadeta i starijih pionira održan je ovaj tjedan u Zagrebu i imao je jak odjek.

Međutim, bez neke velike medijske pompe, čelnici nogometnih kuća bivše SFRJ već dulje vrijeme pripremaju teren za promociju novoga seniorskoga regionalnoga natjecanja, takozvane Balkanske lige.

Početna ideja nastala je u Skoplju prije dvije godine, a njen začetnik je predsjednik Makedonskog saveza Ilčo Gjorgioski, a do najsitnijih pojedinosti razradio ju je šef tamošnje lige Vasko Dojčinovski.

Hrvatski klubovi mogli bi biti osjetljivi na ime projekta, Balkanska liga?

“Iskreno, ni meni se ne sviđa, nisam ga ja osmislio, nego je netko na prvom sastanku to ime stavio na stol. Balkanska liga neslužbeno je ime i ne vjerujem da će ikada zaživjeti. Vjerojatno će ime novoga natjecanja biti ‘ispeglano’ u uredu iz kojega će ona biti vođena, a on je u Nyonu – uzvraća”, rekao je Dojčinovski za Večernji list.

Dojčinovski o Balkanskoj ligi priča kao da je već tu, pred vratima. Počela bi istodobno kada i reformirana Liga prvaka, od jeseni 2018. S 24 predstavnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Prema njegovom modelu, novo regionalno natjecanje počelo bi u rujnu 2018. godine, nakon što se kroz pretkola Lige prvaka i Europske lige iskristaliziraju imena klubova koji nastavljaju natjecanje u grupnoj fazi. Svi klubovi iz regije kojima to ne uspije automatski bi se prebacili u grupnu fazu regionalnoga natjecanja: šest skupina po četiri kluba. Plasira li se nekim čudom netko iz regije u LP ili EL, u tom slučaju regionalna liga popunjavala bi se sljedećim najbolje plasiranim klubom iz te nacionalne lige.

“U zraku su još ostali benefiti za pobjednika i finalista. Mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi prvaka, a za drugoplasiranog mjesto u Europskoj ligi, što će u Uefi malo teže proći. Također, nismo još definirali bi li se u proljetnom dijelu natjecanje nastavilo sa šesnaestinom ili osminom finala. U finalu bi se igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u LP ili EL”, dodaje Dojčinovski.

Uvjeren je kako bi šest dodatnih međunarodnih utakmica u jesenskom dijelu sezone pomoglo dizanju kvalitete domaćih natjecanja.

Kada god se spominjala regionalna liga odmah je u prvi plan došlo pitanje sigurnosti.

“O tome se i te kako razmišlja. Ali, utakmica visokog rizika ima i Ligi prvaka, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom nogometa, nogomet mora ići dalje, prema naprijed, neopterećen politikom. I uvjeren sam da će regionalna liga biti kvalitetnija od svake nacionalne lige na ovom području”, kazao je Dojčinovski.

Dodao je kako je neslužbeno čuo da je Uefa u svom proračunu novac za tu ligu već pripremila, a radi se o milijunskim iznosima; i za sudjelovanje, i za plasman. Klubovi tu ne bi imali nikakav trošak, piše Večernji list.

Odgovori

Skip to content