TwitterFacebookPinterestGoogle+

31. prosinca 1991. na Hrvatskom radiju Split prvi put je emitirana jedna od najpopularnijih hrvatskih pjesama

Foto: Snimka zaslona

Na dan 31. prosinca 1991. prvi puta je emitirana na Hrvatskom radiju Split najpoznatija ratna pjesma Domovinskog rata „Bojna Čavoglave“. Pjesmu je snimio dragovoljac Domovinskog rata i hrvatski vojnik Marko Perković Thompson. Među Hrvatima postala je simbol otpora srbijanskom agresoru.

Pjesma počinje pokličom Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) “Za Dom – Spremni!” i poručuje bandi četničkoj da neće ući u Čavoglave.

Tekst pjesme se bavi obranom hrvatskog sela Čavoglave u blizini Drniša od agresije Srba koji su prije toga uništili cijeli kninsko-drniški kraj ubijanjem, progonom i etničkim čišćenjem Hrvata. Sve je bilo razoreno i Srbi su se spremali izaći na more, ali mala grupa branitelja sela Čavoglave rekla je odlučno vojnički „nećete u Čavoglave“!

Taj osjećaj i tu volju hrvatskog vojnika strašne 1991. uglazbio je Marko Perković Thompson u stihovima gdje poručuje da će Hrvati braniti svoju Hrvatsku do smrti, sa spremnošću hrvatskog vojnika da srbijanskog agresora protjera i oslobodi domovinu Hrvatsku.

Tijekom Domovinskog rata pjesma je bila jako slušana, te je proslavila Marka Perkovića Thompsona (dobio nadimak po strojnici Thompson koju je imao u ratu). On je nakon te mega popularne budnice nastavio pjevati domoljubne pjesme, pa su one postale njegov zaštitni znak. Njegove pjesme su s vremenom, zbog domoljubnog i vjerskog karaktera, postale „trn u oku“ dijelu projugoslavenski i antihrvatski orijentiranih medija i političara.

Selo Čavoglave postalo je s vremenom mjesto u kojem se prvo hrvatski narod Dalmacije, a zatim cijele Hrvatske spontano okupljao na proslavu obljetnice oslobođenja Hrvatske 5. kolovoza, kao odgovor na klevetanje i demonizaciju Domovinskog rata i hrvatskih branitelja i generala. U tom procesu sudjelovali su mnogi tadašnji i još uvijek aktivni političari i mediji. Danas se ti sramni događaji, nakon oslobađajuće presude generalima i otpora hrvatskog naroda ponovnom prekrajanju hrvatske povijesti, pokušavaju zaboraviti i sakriti od javnosti.

Nezaboravna ratna pjesma „Bojna Čavoglave“:

Izvor: ovdje

Komentiraj