Hrvatska udruga Benedikt u 2016. godini

Na završetku 2016. godine s posebnim zadovoljstvom i ispunjeni ponosom možemo se osvrnuti na aktivnosti i rad Hrvatske udruge Benedikt u protekloj godini.

U ožujku je naša udruga obilježila 5. godišnjicu osnutka i plodonosnog rada u kojemu je bila organizator ili suorganizator preko 250 različitih događanja i uz to uputila više priopćenja, prijedloga, apela te redovito održavala i ažurirala svoj internetski portal. Upravo smo zbog obujma odrađenih aktivnosti odlučili u prigodi 5. godišnjice tiskati knjigu (zbornik rada) koja će prezentirati sve aktivnosti i aspekte rada udruge, a istu smo promovirali na svečanoj sjednici Skupštine koju smo održali 14. ožujka 2016.

Veseli nas što su građani Splita, ali i šire prepoznali rad i zalaganje naše udruge te smo i od strane više lokalnih medija, ali i medija koji djeluju u drugim dijelovima Hrvatske prepoznati kao jedna od najaktivnijih udruga na širem splitskom području.

I ove godine, od 4. do 8. travnja, udruga je bila, četvrtu godinu zaredom, organizator manifestacije Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest. Teme događanja u sklopu ovogodišnjeg VIDIK festa bile su zdravstveni sustav u RH i održivost istoga, gospodarenje otpadom i koncept nula otpada, demografski i migracijski izazovi pred Hrvatskom, nasilje među mladima te uređenje žnjanskog platoa. Istaknuli bismo goste i izlagače na navedenim događanjima, a to su dr. sc. Stjepan Šterc, dr. sc. Trpimir Goluža, Josip Katalinić i drugi. Posebno je važno napomenuti kako je upravo Hrvatska udruga Benedikt, još od ranije, među prvima upozoravala na trenutno stanje na žnjanskom platou te ponudila rješenje kako se isti uz manja ulaganja i kroz kraće vrijeme može učiniti puno ljepšim i urednijim mjestom kako za Splićane tako i za sve naše goste.

I ove godine smo, petu godinu zaredom, u mjesecu studenom pod pokroviteljstvom Predsjednice RH organizirali kulturno-društvenu manifestaciju Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, kojom se prisjećamo stradanja u tim mjestima u mjesecu studenom 1991. godine. Kroz ovu manifestaciju prisjećamo se i drugih mjesta koja su stradala i podnijela žrtvu u Domovinskom ratu. Spomenuli bismo kako su se događanja u sklopu ovogodišnjeg Tjedna sjećanja održala i izvan Splita i to u Omišu i Imotskom, a u sklopu svečanog otvorenja održana je izložba učeničkih radova na temu „I u mom gradu Vukovar svijetli“, nastupila je klapa HRM-a Sv. Juraj te je prikazan dokumentarni film „Ovčara – neispričana priča“. Istome su nazočili i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, više saborskih zastupnika te gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina i predstavnici braniteljskih, kulturnih i vjerskih organizacija i institucija.

Pedeset članova i prijatelja Hrvatske udruge Benedikt sudjelovalo je 18. studenog u Vukovaru u Koloni sjećanja, a osim Vukovara posjetili smo i Ilok, Aljmaš i Valpovo. Hrvatska udruga Benedikt je i kroz 2016. godinu osim Tjedna sjećanja organizirala više aktivnosti u znak sjećanja na događanja i junake Domovinskog rata. U veljači smo prikazali dokumentarni film i održali svetu misu povodom blagdana blaženog Alojzija Stepinca kojem je nazočio veliki broj Splićana. Istaknuli bismo kako smo krajem godine bili organizator prikazivanja dva dokumentarna filma koja su izazvala veliki interes naših sugrađana i to „Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša“ i „Huda jama – strogo čuvana tajna“.

Zasigurno je 2016. godina za Hrvatsku udrugu Benedikt bila jako uspješna i plodonosna iako djelujemo ograničenih financijskih mogućnosti i možda imamo jedan od najmanjih prostora koji je dodjeljen za djelovanje jednoj udruzi u gradu Splitu. To je dokaz da grupa ljudi s entuzijazmom, koji vole svoju domovinu, grad i narod, i koji žele djelovati društveno proaktivno i afirmativno može mijenjati određene stvari na bolje barem na ovoj splitskoj razini. Raduje nas što je naš rad i angažman prepoznat puno šire od samoga Splita i njegove okolice i to nam daje dodatnu snagu da ustrajemo u svom radu i pokušavamo biti još bolji.

Veliko hvala svim kolegicama i kolegama, članovima Hrvatske udruge Benedikt, koji su dali svoj obol u radu udruge i realizaciji svih njenih projekata i aktivnosti. Hvala i svim pojedincima i institucijama koje su na bilo koji način pomogli rad naše udruge. Nadamo se da ćemo i u predstojećoj godini nastaviti djelovati jednakim žarom i da će naš rad biti još plodonosniji i uspješniji. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i da zajedno učinimo još više.

U ime Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt i u svoje osobno ime svima koji čitaju ovaj tekst i njihovim najmilijima želim sretnu, uspješnu i blagoslovljenu Novu 2017. godinu.

Vide Popović
predsjednik Hrvatske udruge Benedikt

Odgovori

Skip to content