INTERESI U POZADINI SKANDALA: Đikić bio neformalni savjetnik Jovanoviću, povezani s Pametno!

Izvor slike: Miljenko KLEPAC

Intervju Jovanovića iz 2012. razotkriva tijesnu interesnu povezanost njega i dr. Đikića, donosi portal Direktno.hr. Dok je većina akademske zajednice bila protiv Jovanovića i njegovog silovanja znanosti (prijedlozi zakona stalno su mu padali na Ustavnom sudu), dvadesetak znanstvenika bliskih stranci Pametno i Ivan Đikić su ga podržavali! Evo zbog čega:

Zašto se njemački znanstvenik poznat po istraživanjima raka, dr. Ivan Đikić, kompromitira uvlačenjem u prljave političke igre? Zašto ustrajava na tananim i neutemeljenim tvrdnjama da je filozof dr. Pavo Barišić plagijator, kada je više puta argumentirano demantiran od strane kompetentnijih hrvatskih znanstvenika, a potom čak i ismijan u dijelu znanstvene zajednice?

Pitanja su to koja se sve češće postavljaju u javnosti, nakon što je Ivan Đikić i drugi puta u svega nekoliko dana poslao premijeru Plenkoviću neuobičajeno oštro i netolerantno pismo u kojem je ponovio svoj raniji zahtjev za Barišićevom smjenom, a što je ponukalo hrvatske znanstvenike na reakciju u kojoj su stali na stranu ministra ustvrdivši da definitivno nije plagirao rad amerikog filozofa Schlesingera.

Zar poznatom znanstveniku treba takva blamaža, pitaju se mnogi.

No, već i površno kopkanje po internetu ponudilo je zanimljive odgovore na ova pitanja. Ivan Đikić blizak je, bez ikakve sumnje, bivšem SDP-ovom ministru Željku Jovanovića i njegovom bivšem zamjeniku Saši Zeleniki (Pametno), koji su, pak, dio čvrsto povezane interesna mreže u kojoj se nalaze svi oni koji ustrajno i žestoko pokušavaju silom osvojiti važan resor znanosti i obrazovanja: počevši od Vlatka Silobrčića pa do drugih članova stranke Pametno.

Osobni interesi! U njima je, prema svemu sudeći, cijela poanta ove mučne priče.

Da je to doista tako, najbolje se može vidjeti iz intervjua kojega je bivši ministar Željko Jovanović dao Saši Jadrijević Tomasu, novinaru Slobodne Dalmacije u travnju 2012. godine, kao i iz interesnih poveznica uvijek istih pojedinaca ‘linkanih’ na funkcije koje su davali jedni drugima. Sve to puno govori o pozadini rijetko viđenog medijskog i političkog rata koji se mjesecima vodi za resor znanosti i obrazovanja.

Evo dijela Jovanovićevog intervjua Slobodnoj:

”Zanimljivo, u trenucima dok smo razgovarali, Željka Jovanovića je posjetio poznati znanstvenik Ivan Đikić.

”On je naš neformalni savjetnik. Uz nas je i pruža nam podršku, ali i savjetuje koje promjene su nužne”, kaže ministar navodeći da Đikić neće imati nikakvu funkciju u ministarstvu, ali će, napominje, biti konzultiran oko važnijih poteza”, stoji na samom početku intervjua kojeg je Jovanović dao Slobodnoj Dalmaciji i koji je objavljen 21. travnja 2012. godine!

Valja ovdje podsjetiti da su bivšem SDP-ovom ministru u to vrijeme skoro svi prijedlozi zakona padali na Ustavnom sudu, jer su bili katastrofalno napisani i neusklađeni s Ustavom i zakonima.

I dok je većina akademske zajednica bila protiv Jovanovića i njegovog silovanja znanosti i obrazovanja, dvadesetak znanstvenika bliskih stranci Pametno i Ivan Đikić su ga podržavali!

O tome najbolje svjedoči Hinin tekst: ‘POTPORA JOVANOVIĆU:

20 znanstvenika protiv povlačenja Zakona o visokom obrazovanju’ objavljen 7. listopada 2012. godine.

U tom tekstu se može doznati da je jedan od inicijatora podrške Jovanoviću bio, pogađate, akademik Vlatko Silobrčić, danas član Predsjedništva stranke Pametno.

Silobrčić je, zajedno s 19 supotpisnika, izrazio ‘duboko žaljenje što je Milanovićava vlada (pod pritiskom javnosti i zbog učestalog rušenja Jovanovićevih prijedloga zakona na Ustavnom sudu) odlučila povući iz saborske procedure Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju’.

Izjavu potpore Jovanoviću su potpisali: Ivan Đikić, Janoš Terzić, Pavel Gregorić, Ivica Puljak, Boris Lenhard, Dean Ajduković, Dinka Čorkalo-Biruški, Bojan Čukić, Stipan Jonjić, Hrvoje Kraljević, Đuro Miljanić, Darko Polšek, Marin Roje, Guste Santini, Vlatko Silobrčić, Tvrtko Smital, Aleksandar Štulhofer, Maja Vehovec, Dejan Vinković, Kristian Vlahovićek.

Valja obratiti pažnju na ova imena, jer daljnja rasčlamba njihove kumske i interesne povezanosti nedvojbeno puno govori.

Ivan Đikić i Janoš Terzić su, kako tvrde dobro upućeni izvori, vjenčani kumovi. Željko Jovanović je stavio Terzića u Upravno vijeće Ruđera Boškovića, iako Terzić nema iskustvo upravljanja i ima mali labos u kojem su on i supruga.

Vlatko Silobrčić, čelnik stranke Pametno, bio je predsjednik Upravnog vijeća IRB-a. Imenovao ga je, pogađate, Željko Jovanović!

Ivica Puljak, čelnik stranke Pametno, postavljen je u Upravno vijeće IRB-a. Imenovao ga je Željko Jovanović.

Guste Santini Silobrčićev je prijatelj kod kojeg je Silobrčić svojedobno – dok je bio ravnatelj Imunološkog zavoda – oročavao milijune Imunološkog, iako je to bilo protuzakonito i suprotno interesima Zavoda, što je u svom nalazu iz 2002. godine potvrdila i Državna revizija.

Hrvoje Kraljević član je stranke Pametno. Jovanović ga je imenovao Predsjednikom Upravnog vijeća Instituta za fiziku.

Pavel Gregurić pisao je prijavu protiv Barišića i blizak je stranci Pametno, tvrde insajderi. Jovanović ga je imenovao u Upravno vijeće Instituta za filozofiju. Sa Silobrčićem, Sašom Zelenikom – Jovanovićevim tadašnjim zamjenikom i Gregurićem osnovao je udrugu za etiku u znanosti.

Saša Zelenika je čelnik stranke Pametno u Rijeci. Najbliži je suradnik Željka Jovanovića. Zbog pokušaja smjenjivanja Zelenike (Milanović ga je više puta planirao maknuti) Jovanović je u medijskim istupima najavljivao vlastitu ostavku na poziciju ministra.

Dodatna poveznica s ovom interesno povezanom skupinom, prema svemu sudeći, su i dvije novinarke koje su osobne prijateljice Jovanovića i mnogih čelnika Pametno. To su Tanja Rudež iz Jutarnjeg lista i Ivana Brkić Kalodjera, koja je na početku mandata Milanovićeve Vlade iz Jutarnjeg došla u Ministarstvo znanosti i obrazovanja te postala savjetnica ministra Jovanovića.

Tanja Rudež i Ivan Đikić su i osobni prijatelji. Novinar Indexa Nenad Jarić Dauenhauer je prijatelj Tanje Rudež. Činjenica je da navedeni novinari nisu pisali kritičke tekstove protiv Željka Jovanovića, iako je povoda za takvo pisanje bilo neusporedivo više nego danas.

Boris Lenhart je također dio ove ekipe.

A koliko je duboko bivši ministar bio u sukobu interesa – koji ga je uvelike kompromitirao – obznanili su brojni mediji nakon što je Jovanović ‘uhvaćen s rukama u pekmezu’ u skandaloznom ‘slučaju Thalassotherapija’.

Jovanović je pogodovao Thalassotherapiji na način da im je dao dopusnicu da bi on postao docent”, pisao je Večernji list u svibnju 2014. godine.

‘Tone sve dublje’, naveli su u nadnaslovu teksta.

”Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uručio je opatijskoj Thalassotherapiji dopusnicu za obavljanje znanstvene djelatnosti samo mjesec dana nakon što ga je Medicinski fakultet Osijek izabrao za stalno radno mjesto docenta u svojoj nastavnoj bazi u Thalassotherapiji, a koje je ministar onda zamrznuo. Jovanović je posao dobio lani krajem siječnja, a dopusnicu je uručio krajem veljače. Nakon otkrića da je dobio posao na osječkoj Medicini, Jovanović je odustao od tog posla.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Odgovori

Skip to content