Isinbayeva preuzela zlatnu medalju i ‘oplela’ po sve glasnijoj gay zajednici

Da je Isinbayeva izjavila ovo u Lijepoj našoj, stotine bi ju organizacija i udruga proglasilo ‘homofobnjačom’, bila bi zadrta i glupa, Šprajc bi izdao priopćenje o njezinom uskraćivanju prava na slobodu svakog pojedinca, a pokrenuo bi se i referendum o njezinom izbacivanju iz države. Za njega ne bi trebalo 750 000 potpisa.

 

{jathumbnail off}Njezina se riječ sluša. Ona je trostuka svjetska osvajačica zlatne medalje u skoku u vis s motkom i ponos ‘majke Rusije’. Kao jedna od ambasadorica predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, odlučila je reagirati na sve glasnije povike gejeva koji su se pobunili protiv novog ruskog Zakona. Podsjetimo, naime, novi Zakon brani bilo kakvo javno prikazivanje homoseksualnih sklonosti, kako natjecateljima, tako i gledateljima.

‘Imamo svoje zakone koji se moraju poštovati. I mi se tako ponašamo u drugim zemljama, slijedimo tamošnja pravila i ne namećemo svoja. Samo želimo da nas se poštuje. Ako dopustimo da se takve stvari događaju po našim ulicama, možemo biti veoma zabrinuti našom nacijom. Nikad u domovini nismo imali tih problema i ne želimo ih niti u budućnosti. Smatramo se ‘normalnim’ ljudima’, kazala je Yelena Isinbayeva, višegodišnja svjetska prvakinja u skoku s motkom.

Premda su neki olimpijci već najavili kako će bojkotirati Igre, drugi smatraju shodnim dati svoju potporu na potpuno neukusne načine. Tako se na disciplinama održanima u četvrtak brončana osvajačica medalje na SP-u 2005. Emma Green-Tregaro u skoku u vis pojavila s duginim bojama noktiju, kao i njezina sunarodnjakinja i istomišljenica Moa Hjemer koja je učinila istu stvar u utrci na 200 metara.

Green-Trerago ovako je opisala svoju odluku da si oboja nokte u boje duge: ‘Nisam to učinila radi prosvjeda, već radi isticanja svog mišljenja. Čim sam došla u Moskvu vidjela sam dugu na nebu i pomislila, to bi mogao biti znak. Tada sam si odlučila ofarbati nokte po svom raspoloženju, kao što to uvijek činim. A prije utrke sam osjećala upravo to’. Eto, njoj je nebo poslalo znak da si oboja nokte u dugine boje.

Ne zna se tko tu vrši kakav pritisak. Gej zajednica je sve glasnija, a oni ‘normalni’ su po strani. I onda se javi Isinbayeva, čiji bi glas nešto trebao vrijediti u sportskom i javnom svijetu, i svijet na nju ‘saspe drvlje i kamenje’. Zakon je zakon. Ima mnogo zakona koji se moraju poštovati i zašto bi ovaj bio iznimka. Zar će gay zajednica određivati koji će se zakon primjenjivati, a koji ne?

Lome se koplja i neće to tako skoro završiti. Ustvari, tek je sve počelo. Hoće li Rusija uspjeti udariti temelj i ušutkati sve ostale zemlje koji su otišle predaleko u svojoj liberalnosti, tek će se vidjeti. Bitka je počela. I to u pravom smislu riječi. Mogu li se ‘Baćuške’ othrvati ‘prijekim pogledima’ cijelog svijeta i hoće li ostati usamljeni u toj borbi, teško je reći. Pomoći za sada na vidiku nema. Nisu Peppersi ‘badave’ pjevali ‘Mother Russia do not suffer, I know you’re bold enough’ (Majko Rusijo ne plači, dovoljno si hrabra). Je li doista dovoljno hrabra da ne posustane?

Gdje je u svemu tome Hrvatska? Kažimo to ovako. Da je Isinbayeva izjavila ovo u Lijepoj našoj, stotine bi ju organizacija i udruga proglasilo ‘homofobnjačom’, bila bi zadrta i glupa, Šprajc bi izdao priopćenje o njezinom uskraćivanju prava na slobodu svakog pojedinca, a pokrenuo bi se i referendum o njezinom izbacivanju iz države. Za njega ne bi trebalo 750 000 potpisa.

Izvor: Dnevno.hr

 

 

Odgovori

Skip to content