Linić u sakristiji

‘Svi članovi crkve kao građani plaćaju poreze i daju izvješća o prihodima, dobitcima i potrošnji’, naglašava naš sugovornik koji pojašnjava da crkva nije udruga nego vjerska organizacija i član društva, a u tome društvu sudjeluju građani, odnosno vjernici

 

{jathumbnail off}Hrvatska je mala zemlja za veliki broj neprofitnih organizacija. U Lijepoj našoj ima ih oko 50 000, a za njihovo poslovanje godišnje se izdvaja oko 1,5 milijardi kuna javnog novca. No, sve te organizacije nisu dužne objavljivati svoja financijska izvješća. U neprofitne organizacije spadaju brojne sportske organizacije poput nogometnog kluba Dinama, gospodarskih organizacija poput HAK-a i raznih sindikata te svih ostalih organizacija koje nisu osnovane za ostvarivanje profita, a u tu skupinu spada i Crkva.

Naš vrijedni ministar financija Slavko Linić kratko se odmorio na brodiću s dobrim prijateljem i poreznim dužnikom Jozom Kalemom pa sada u obračun kreće s udrugama nakon što je dobio bitku protiv kumica i ugostitelja.
Svi će tako po novome, uključujući i Crkvu, sljedeće godine morati dostaviti izvješće o primicima i potrošnji ministarstvu na čijem je on čelu. Ministarstvo će potom javno objaviti izvještaje u sklopu kojih će morati biti popisana i imovina te plan poslovanja, a sve to kontrolirat će Linićevi vjerni drugovi odnosno inspektori.
‘Ja sam za to da svi daju izvještaje o svojim financijskim sredstvima’ kaže svećenik i teolog Adalbert Rebić. Rebić objašnjava kako je Crkva i do sada imala unutarnju kontrolu u kojoj su niže pozicionirani morali podastrijeti onima na višim pozicijama.

No, također kaže kako je crkva i do sada morala podnositi račune o svom poslovanju državi, a sve to bilo je definirano ugovorom između Crkve, države i Vatikana pa tako za crkvu ove najave nisu ništa novo jer su oduvijek pravdali svaku lipu. ‘Vidjet ćemo kako će se i na koji način to provoditi’ kaže teolog.
‘Svi članovi Crkve kao građani plaćaju poreze i daju izvješća o prihodima, dobitcima i potrošnji’ naglašava naš sugovornik koji pojašnjava da Crkva nije udruga nego vjerska organizacija i član društva, a u tome društvu sudjeluju građani, odnosno vjernici.

Rebić vjeruje kako je između Katoličke crkve i države potrebno postizanje dogovora. ‘Stvar je budućnosti to na koji će se način postići dogovor’, vjeruje Rebić koji se nada da u sakristiju ipak neće ući fiskalizacija.
Ovaj teolog razočaran je natpisima u medijima na čijim se naslovnicama posebno likuje kako će Linić udariti po Crkvi. Medijima su teme oko Crkve interesantne, tumači Rebić i nadodaje kako ima nekih medija koji postupno grizu i udaraju po Katoličkoj crkvi.

Sve navedeno ne zvuči loše kada bi se pravila bez iznimke odnosila na sve, a ne bi bilo loše da Slavko u obračun krene i sa svojim prijateljima s ljetovanja, a javnosti bi mogla biti zanimljiva i financijska izvješća saborskih zastupnika kao i njihov popis imovine koji bi također mogli kontrolirati inspektori.

Izvor: Dnevno.hr

 

 

Odgovori

Skip to content