TwitterFacebookPinterestGoogle+

STRAVIČNO Stvoren hibrid čovjeka i svinje: načinili tisuće zametaka od mješavine ljudskih i prasećih stanica

Juan Carlos Izpisua Belmonte i Jun Wu. U krugu: Zametak himere štakora i miša

Znanstvenici su uspjeli stvoriti prvi hibrid čovjeka i svinje, u sklopu istraživanja koje obećava mogućnost uzgoja ljudskih organa za transplantaciju u tijelima životinja, ali i koje za sobom povlači vrlo teška etička pitanja.

Radi se o prvom slučaju u povijesti u kojem su unutar embrija druge životinje uspješno uzgojene ljudske stanice. Ovakve mješavine stanica znanstvenici obično nazivaju himerama

- Konačni cilj je uzgojiti funkcionalno tkivo i organe spremne za transplantaciju, ali smo daleko od toga. Ovo je bitan prvi korak, rekao je Huan Carlos Izpisua Belmonte s Instituta Salk za biološke znanosti u La Jolli, u Kaliforniji.

Belmonte i njegovi kolege pripremali su ljudske matične stanice od stanica odraslih ljudi, a potom bi ih usadili u embrij praseta u ranoj fazi razvoja.

Ukupno su proizveli više od 2.000 hibrida koji su potom implantirani u surogat-krmače. Više od 150 embrija nastavilo se razvijati u himere koje su većinom bile zametci svinja, no oko jedna u 10.000 stanica je bila ljudska.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

2 comments

  1. Jadranka Huljev Reply

    Ja bih ove znanstvenike prisilila na plastičnu operaciju tako da im stave umjesto nosa i usta svinjsku njušku kao i zamjenu nogu i ruku sa svinjskim.

  2. kristijan Reply

    Kao da su to napravili jučer. Odavno se eksperimetira sa time.
    Ako će ljudima pomoći u bolestima i genetskim poremećajima mada smo na sliku i priliku zbrda-zdola napravljeni, neka ga.

    Jadranka možda će tvoja djeca koristiti koju metodu proizašlu iz toga, što onda?

Komentiraj