Građani su sve manje ljudi, a sve više trošak

Sramota: odredba prema kojoj će liječnici dobivati bonuse ako na bolovanje pošalju što manji broj pacijenata. U što se pretvara Ministarstvo zdravlja?

 

{jathumbnail off}Ovoj vlasti građani nisu ljudi već potrošna roba, poručuje Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), u pismu adresiranom na ministra zdravlja Rajka Ostojića.

Sindikati od Ostojića traže ukidanje, kako kažu, sramotne odredbe, prema kojoj će liječnici dobivati bonuse ukoliko na bolovanje pošalju što manji broj pacijenata.

“Užasava nas pomisao na najavljeno nagrađivanje liječnika za smanjenje stope bolovanja. Vjerujemo podatku kako je u Hrvatskoj stopa bolovanja vrlo visoka, ali ona se ne smije smanjivati administrativnim mjerama i prisilama”, poručuju iz NHS-a.

 

Neetično i društveno neprihvatljivo

“Netko je odredio kako se uspješnost liječnika treba mjeriti i stopama bolovanja pa tako na 100 osiguranih radnika određuje granicu od 2,5 bolovanja. Ako neki liječnik premaši tu granicu, neuspješan je i nema nagrade, a ako stopu drži ispod te granice, bit će novčano nagrađen dobivanjem bonusa. Kao da su pacijenti vijci pa ako na 100 vijaka ima manje od 2,5 vijka ‘škarta’ bit će nagrađen, a tko ‘sfuša’ više od 2,5 vijka, nagradu neće dobiti”, komentira Sever.

Taj pristup, navodi u svom pismu predsjednik NHS-a, “pokazuje kako ova vlast u građanima sve manje vidi ljude, a sve više ih poima kao ‘nešto’ što je trošak”. Stav je sindikata da su bonusi za smanjenje stope bolovanja duboko neetični pa samim time i društveno neprihvatljivi.

 

Vlada degradira liječnike

“Osim toga, pokazuju i jednu razinu nepovjerenja u liječnika i njegovu stručnost. Pa ako i ima zlouporaba bolovanja, one su i do sada rješavane strogim kažnjavanjem liječnika koji su ih odobrili i otvorili”, tvrdi Sever.

Iz sindikata naglašavaju da Vlada podcjenjuje liječnike iako oni obavljaju duboko human i odgovoran posao. Također ističu da će zbog ovakve odredbe pacijenti sa strepnjom odlaziti liječniku u strahu da neće biti “dovoljno bolesni” za bolovanje.

“Kao da bolesni s radošću i veseljem odlaze na bolovanje. Pa ni zdravi sa svojim primanjima ne mogu pokrivati mjesečne troškove, a kamo li bolesni na bolovanju, sa smanjenim primanjima i u bolesti još većim izdacima. Uz sve navedeno ti će bonusi dovesti i do urušavanja toliko važnog povjerenja na razini liječnik – pacijent”, poručuje Sever.

 Izvor: Index.hr

 

Odgovori

Skip to content