TwitterFacebookPinterestGoogle+

Sporni lovac F-35 brutalno porazio konkurenciju

Foto: Lockheed Martin

Svake godine na vježbi “Red Flag” koju organizira Centar za ratovanje Američkog ratnog zrakoplovstva (USAFWC), zračne snage nekoliko zemalja NATO-ova saveza sastaju se u zračnoj bazi Nellis u Nevadi kako bi se izvodile napredne vježbe ratnog zrakoplovstva, piše Futurism.

Lovac Lockheed Martina F-35 Lightning II bio je glavna tema o kojoj se pričalo jer je za svaki izgubljeni F-35 “srušeno” 15 neprijateljskih aviona. “U prošlosti nisu bili kompletno integrirani nekinetički efekti tijekom kinetičke borbe”, izjavio je šef Cyber-odjela Ratnog zrakoplovstva pukovnik Robert Cole.

Višenamjenski lovac
Posljednji lovac tvrtke Lockheed Martin itekako je drukčiji od svojih prethodnika jer može reagirati na više prijetnji u isto vrijeme te može reagirati i na rastuće i složene borbene scenarije. “F-35 najnapredniji je višenamjenski lovac koji kombinira napredne čimbenike “nevidljivosti” sa svojom brzinom i agilnošću, mrežnim operacijama te naprednom logistikom i održivosti”, objavio je Lockheed Martin.

To znači da se F-35 ne može nositi samo s konvencionalnim prijetnjama te neprijateljskim praćenjem, već i s cyber-prijetnjama te elektroničkim ratovanjem. “Nekada davno, kada bismo imali složeniju prijetnju na vidiku, poslali bismo sve što smo imali – avione F-15, F-16, F-18 i rakete, poslali bismo sve samo kako bismo je neutralizirali. Danas imamo u isto vrijeme tri do četiri prijetnje”, izjavio je potpukovnik George Watkins za Aviation Week.

Ukratko, svojstva aviona F-35 čine ga lovcem budućnosti koji može istovremeno reagirati na više modernih prijetnji. Kao što je rekao Watkins: “Sada je to nešto sasvim drukčije za nas.”

Izvor: vojnapovijest.vecernji.hr

Komentiraj