KARDINAL PULJIĆ: Odjedanput smo mi svi Hrvati krivi što smo tu

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kaže da mu nije važan treći entitet, već da se BiH uredi tako da se svi narodi osjećaju sigurnim i jednakopravnim.

“Međunarodna zajednica je napravila mnoge pogreške u BiH i zbog toga je potrebno da se one isprave”, navodi on.

Dodaje da se nisu ostvarila sva njegova očekivanja i da je previše vjerovao u dobronamjernost moćnika međunarodne zajednice.

“Međutim, problem je što oni pragmatički naprave neke svoje zaključke. Bitno je da se ne puca, a njima puno ne znači što je nepravda.

Žao mi je što nisu shvatili da je Daytonski sporazum trebao biti samo prelazna faza i da je trebao samo zaustaviti rat, ali kasnije je trebalo istinski proces napraviti.

Međutim i onaj proces koji su pravili, pravili su na štetu manjeg naroda. Ne bih htio da druga dva naroda dožive da govorim protiv njih, nego trebamo riješiti jednaka prava u ovoj zemlji.

Međunarodna zajednica je napravila velike pogreške i neće nikada reći moj grijeh, nego – neka to lokalni političari riješe”, naglasio je kardinal.

Na pitanje šta misli o uvođenju trećeg entiteta, te da li će svim Hrvatima u BiH biti bolje kardinal Puljić kaže da mu se čini da je to, zapravo, stvaranje klime napinjanja.

“Ako je ovo Federacija, onda se mora naći modus – kao da i Hrvati svoje biraju? Mislim da sama riječ ‘treći entitet’ iritira partnere u vlasti i stvara nezdravu klimu.

Odjedanput smo mi svi Hrvati krivi što smo tu. To bi trebalo tako urediti da se ljudi osjećaju sigurnim i jednakopravnim na ovim prostorima. To je nešto što političari moraju riješiti. Ponovio bi iz rata onu rečenicu – ‘crtajte, ali nas nemojte precrtati, postojimo i želimo opstati’”, naglasio je kardinal.

Dodao je da se ponekad sastaje sa hrvatskim političarima i da razgovaraju.

“Ti naši razgovori ne znače da je to rješenje. Oni rade po svojim stavovima i programima.

Ne gledam stranački, nego kako zaštititi narod. Opstanak Hrvata je opstanak Katoličke crkve u BiH. To je vrlo uvjetovano jedno s drugim”, rekao je kardinal Puljić, prenose Nezavisne novine.

Izvor: kamenjar.com

 

Odgovori

Skip to content