U Rimu otkriven crkveni tunel za spas Židova od nacista

Mons. Marcello Giannini, umro preklani, povjerio je prije smrti urednicima websitea TrastevereApp sretnu pripovijest koja se doimala prepisanome iz kazališne drame.

U Tosci, Sardouovoj drami od koje je Puccini učinio popularnu operu, rimski slikar Cavaradossi spašava zatočenika Angelottija, pobjegloga u crkvu Sant’Andrea della Valle, naputivši ga u tunel koji vodi iz bunara njegove vile. I mons. Giannini je pripovijedao o tunelu koji je iz crkvice Sv. Srca Isusova vodio do bunara nedaleko od topa na Janikulu (Giannicolu) koji svakodnevno obznanjuje podne.

Mons. Giannini je tu pripovijest čuo od svojih prethodnika. Oni koji su se o crkvici starali za drugoga svjetskog rata pripovijedali su o kobnome 16. listopadu 1943. Toga dana su Nijemci u raciji pokupili sve Židove koje su zatekli u Getu, na lijevoj obali Tibra, i prebacili ih pod stražom na drugu obalu, u Lungaru, nedaleko od crkvice. Neki od tih Židova, teče pripovijedanje, uspjeli su pobjeći. Jedan par se pokušao skriti u crkvicu, a župnik ih je otpratio iza nje, do tunela, kuda su se uspeli do Janikula i odande utekli u slobodu.

Pripovijest je na website prispjela već kao legenda, ali su urednici htjeli to provjeriti, dobili su dozvolu od crkvenih vlasti i, pošavši tragom legende, pronašli tajni prolaz o kojemu se zagubio spomen.

U tunel se ulazi kroz nimfej Ville Alibert, u susjedstvu Sv. Srca Isusova. Vila je izgrađena nedugo poslije 1672., na padini brijega Janikula, uz Tibar južno od Vatikana. Da bi se napajala vodom fontana uz nimfej bio je, očito istodobno kada i vila, iskopan tunel od bunara pri vrhu Janikula do vrata u nimfeju, zatvorenih rešetkastom pregradom i skrivenih vegetacijom. Desetljećima onuda više nije tekla voda da bi napajala fontanu, tako da je tunel gotovo posve pao u zaborav.

Ovih dana, prenosi rimski Il Messaggero, pošto su dobivene dozvole, ekipa speleologa je istražila jesu li ljudi onuda mogli proći. Prošavši kroz blato do koljena, verući se, speleolozi su dokazali da je tunel i dalje prohodan, pa je to pridonijelo vjerodostojnosti priče o tunelu do slobode.

Izvor: Misija

Odgovori

Skip to content