SUKOB U VLADI: HDZ traži hitnu smjenu vrha policije, Most ne želi ni čuti

U Mostu su, kako doznaje Večernji list, jako ljutiti na pritiske iz vrha HDZ-a, Orepić je navodno zaprijetio da će, ne prestanu li, napustiti Vladu i prokazati sve aktere

Izvor iz vrha Vlade najavio je skore smjene u ravnateljstvu policije i policijskom USKOK-u, moguće i širu čistku u policijskim redovima. Iz istog izvora Večernji doznaje da su partnerima u Vladi Mostu, u čijoj je ingerenciji Ministarstvo unutarnjih poslova, već zadali rokove za provedbu smjena jer smatraju da te kadrovske promjene idu presporo. Pogotovu u svjetlu raznih optužbi za zloupotrebe funkcija u policijskom aparatu koje su proteklih dana, ali i tijekom mandata, na račun policije i MUP-a stizale iz tada oporbenog HDZ-a.

Navodno Most nije za instantne smjene, nego za korak po korak. Kad je riječ o ravnatelju policije Vladi Dominiću, on je s te funkcije ujedno i pomoćnik ministra unutarnjih poslova, no ravnatelj policije bira se na natječaju, odnosno politički se ne imenuje kao ostali pomoćnici (osim još ravnatelja Carine). Njegova smjena/razrješenje zahtijeva raspisivanje natječaja i odabir novog ravnatelja policije. Šefa policijskog USKOK-a postavlja pak ministar unutarnjih poslova, sada Vlaho Orepić, ali Mostu se, čini se, ne žuri sa smjenom Marija Bertine. U prošlom mandatu ministar Ranko Ostojić šefa PNUSKOK-a postavio je čak pet mjeseci nakon što je postao ministar. I Dominić i Bertina i dalje su na svojim pozicijama, na što u HDZ-u ne gledaju blagonaklono. U HDZ-u nisu najsretniji ni s izborom Vlahe Orepića, kojeg je Most postavio za ministra unutarnjih poslova, a animozitet se još pojačao otkad je Visoka policijska škola, koja je u ingerenciji MUP-a, odmah nakon njegove nominacije za ministra najavila ponavljanje postupka oduzimanja diplome Milijanu Brkiću zbog navodnog plagijata.

Nakon što se Most javno suprotstavio želji HDZ-a da se ekspresno smijeni ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, novi sukob sasvim je izvjestan jer HDZ želi da se ekspresno smjene i Dominić i Bertina. Izvor iz Mostova dijela Vlade kaže kako oni neće popustiti na pritiske HDZ-a i da neće biti političkih čistki u vrhu policije. Moguće je da ravnatelj policije Vlado Dominić svoj mandat odradi do kraja, do lipnja 2017. Isto tako ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić zasad ne razmišlja ni o smjeni šefa PNUSKOK-a Marija Bertine te da Orepić i Bertina tek trebaju sjesti i razgovarati.

Štoviše, Večernji doznaje kako su u Mostu jako ljutiti na pritiske iz vrha HDZ-a i njihovu želju za čistkom u policiji. Izvor tvrdi kako je ministar Vlaho Orepić spreman napustiti Vladu ako “bilo tko pokuša vršiti bilo kakve pritiske na njega” te da je ministar u tome tako odlučan da je spreman, ako takvih pritisaka bude, javno prokazati sve aktere.

3 comments

  1. Ivan Rožić

    Imate pravo gospodo Grdovic, treba i dalje glasati za HDZ-e. Mozda se smiluju pa ce biti razvrstano smece tako da gladni znaju u koje kontejneru je organski otpad.Nadam se da ce i takvi kao VI doci u situaciju izbora kontejnera….organski otpad…plastika ili papir……..

  2. Luka Dundo

    Zabavljaju i
    ovrhuju narod, za ; telefon , parking i Tv pretplate ,DORH podiže tužbe samo prema narodu , dok velike ribe uz visoke kaucije slobodno šeću. MOST i ministar Orepić su potpuno zatajili , i babe u staračkom domu više od njih znaju tko u njihovom gradu krade i …… ,

  3. Mirjana Grdovic

    Orepiću što si radio u Ruskoj ambasadi?????Tamo Ti nije mjesto! Most je zahtijevao to ministarstvo od Karamarka jer mu je cilj da zaštiti taj četnički ološ koji je navukao Ostojić!!!Most je produžena ruka ruskih interesa koliko god se oni zabavljali u SABORU,oni ruše sve HRVATSKO!!!!! Glupi Hrvati glasajte opet za Most ili za Pernara pa se čudite onda što vam se dešava….2000 treba otpustiti,koje je Ostojić doveo….Sve one ubojice u Vukovarskoj policijskoj stanici protjerati…Onda bi malo više poštivalu Hrvatsku…

Odgovori

Skip to content