DR. MARKO JUKIĆ: 26-ta godišnjica od osnutka Specijalne postrojbe policije BATT

Dana 15. ožujka 1991. osnovana je splitska jedinica specijalne policije. Bila je to prva oružana formacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prvo sjedište jedinice bilo je u Vili Dalmacija (Vili Shiller) gdje je povodom 25-te godišnjice od njena osnutka otkrivena spomen ploča.

1

General Mladen Markač drži govor nakon otkrivanja spomen ploče 2016. godine

Prva oružana sila Republike Hrvatske, 1991. godine, bila je Specijalna policija MUP-a RH. Uredbom ministra Ivana Vekića sredinom ožujka 1991. godine počele su djelovati jedinice za posebne namjene (Specijalna policija), imale su zadatak antiterorističkog djelovanja i očuvanja ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske. Slogan specijalaca bio je: „Borbom do slobode“.Tijekom rata kroz jedinice Specijalne policije prošlo je više od 9.000 (aktivnih i pričuvnih) pripadnika, 320 djelatnika je poginulo i smrtno stradalo.

Splitska postrojba specijalne policije je dobila ime, u čast četvorice pripadnika jedinice koji su prvi poginuli u Domovinskom ratu 1991. godine: Zorana Bočine, Kažimira Abramovića, Ivana Tomaša i Jakova Topića, prema početnim slovima prezimena. Središnje spomen-obilježje nalazi se u bazi splitske Specijalne jedinice policije u Mravincima. Splitska jedinica specijalne policije se tijekom Domovinskog rata borila na svim bojištima i sudjelovala u svim važnijim operacijama: operacija Maslenica, Poskok 1, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, operacije čišćenja terena nakon operacije Oluja. Kroz jedinicu je prošlo 740 pripadnika, 11 pripadnika jedinice je poginulo.

Jedinica je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog 2012. godine.

2

Spomen obilježje, u Maljkovu, prvim poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije Split.

3

Spomenik u Mravincima.

Početkom kolovoza 1991. godine formirane su dvije mobilne kirurško-anesteziološke ekipe u KBC-u Split za potporu splitskoj jedinici specijalne policije. Splitske ekipe su imale komplete medicinske opreme tako da na terenu mogu pružiti nužnu kirurško-anesteziološku pomoć. Tijekom Domovinskog rata medicinska pomoć je pružana specijalcima na terenu a ako se ekipa nalazila u naseljenom mjestu pomoć je pružana svima kojima je bila potrebna (lokalno stanovništvo). Od akcije Maslenica kirurško-anesteziološke ekipe (iz različitih djelova Hrvatske) su stalno bile uz specijalce na Velebitu sve do završetka ratnih operacija i operacija čišćenja terena.

4Sanitetski komplet kirurško-anesteziološke ekipe KBC-a Split

Jedinice Specijalne policije su u akciji Maslenica oslobodile i stavile pod svoju kontrolu južne djelove Velebita te su tijekom 2,5 godina (sve do operacije Oluja) držale pod nadzorom crtu razgraničenja i onemogućile neprijatelja da ovlada kontrolnim točkama na Velebitu. Na teškom, nepristupačnom terenu su bile točke osmatranja, na povoljnijim mjestima su napravljeni bivaci u neposrednoj blizini crte razgraničenja. Tijekom boravka na Velebitu postrojbe su djelovale u surovim vremenskim uvjetima: temperatura minus 25 stupnjeva i niža, smrznuta zemlja i klizave staze, snijeg, višednavna magla kada se ništa ne vidi na dva metra udaljenosti, višednevni orkanski naleti bure koji su onemogućavali dostavu na prve crte bojišnice, prolomi oblaka i udari gromova koji su rušili i cijepali ogromne bukve te spržili žice poljskih telefona. Nekada su se u jednom danu izmjenila tri godišnja doba, od silne krupe usred ljeta livade su bile bijele, ljetne vrućine i uznemireni poskoci koji brane svoje stanište sve su to doživljaji branitelja koji su bili na Velebitu. Višesatno pješačenje s opremom, nošenje nosila s ranjenicima tijekom više sati do livade gdje se može spustiti helikopter (ako to vremenski uvjeti dozvoljavaju).

Na pojedinim čukama je specijalac vršio osmatranje neprijateljskih aktivnosti, povremeno je dolazilo do razmjene vatre iz pješačkog oružja te granatiranja. Na Velebitu je tijekom Domovinskog rata poginuo 51 specijalac.

5Imena poginulih u crkvici Sv. Frane u Podpragu, iznad južnog ulaza u tunel Sveti Rok..

Tijekom 2004. godine utemeljena je Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata čiji je cilj promicanje vrijednosti Domovinskog rata i uloge Specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. U srijedu, 15. ožujka 2017. g. ćemo položiti vjence na spomen obilježje i prisjetiti se dana domoljublja, odlučnosti i hrabrosti. Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije BATT je Ivica Glavota.

Danas se s ponosom sjećamo domoljublja, odlučnosti i hrabrosti kojom se branila Hrvatska. Golobradi momci su pošli u rat u tenisicama, stali na branik domovine s kalašnjikovom i dva okvira municije bez logističke podrške ali s velikim srcem i odlučnošću da obrane svoju Domovinu. Bili smo na braniku Domovine i ponosimo se što smo dali svoj doprinos pri stvaranju i obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Neka je vječna slava svima koji su dali svoj život u obrani Hrvatske!

Dr. Marko Jukić
Član mobilnih kirurško-anestezioloških ekipa i koordinator saniteta MUP-a Republike Hrvatske

Odgovori

Skip to content