Tribina u povodu 50. obljetnice od objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

Dr. sc. Ilija Protuđer, jezikoslovac iz Splita

P O Z I V N I C A

na

tribinu u povodu 50. obljetnice od objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

koja će se održati u Galeriji crkve Svetoga Dominika (kod Pazara)

16. ožujka 2017. (četvrtak)

Početak je u 19 sati.

Ovim se kulturnim događajem proslavljaju Dani hrvatskoga jezika. Predavač i gost tribine je dr. sc. Ilija Protuđer, jezikoslovac, a tema je Hrvatski je jezik zaseban i samostalan te će ostati takav! 

– odgovor sudionicima regionalnih konferencijskih debata Jezici i nacionalizmi

Voditelj tribine je Mate Buljubašić, a tekstove će čitati Antonia Čagalj.

Svrha:
Upriličiti sjećanje na slavne dane iz naše jezikoslovne, kulturne, znanstvene i ine povijesti kada je skupina jezikoslovca i intelektualaca potpisala i objavila u zagrebačkom Telegramu, 17. ožujka 1967., tekst Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.
Deklaracijom je upozoreno na neravnopravan položaj hrvatskoga jezika odlukama Novosadskoga dogovora te je zatražena ravnopravnost svih jezika naroda u Jugoslaviji: slovenskoga, hrvatskoga, srpskoga i makedonskoga.

Zatim:

Ovom tribinom, osim upozorenja, upućuje se prosvjed protiv hrvatskih jezikoslovaca i intelektualaca sa Snježanom Kordić na čelu, okupljeni u balkansku, orjunašku i antihrvatsku – seriju regionalnih konferencijskih debata – Jezici i nacionalizmi – čiji je projekt nastao zajedničkim djelovanjem Udruženja Krokodil iz Beograda, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkoga Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BiH iz Sarajeva.

Nakon što su dvije godine marljivo istraživali u zajedničkim i partnerskim poslovima, kako kažu, održali su tijekom 2016. četiri tribine: u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu na kojima su jednoglasno istaknuli da su hrvatski, srpski, bošnjački i crnogorski jezik, zapravo jedan jezik jer nema nejasnoća u sporazumijevanju.

Organizatori su:
Udruga hrvatske domovinske vojske 1941. – 1995., glavni stan Split i Naklada Protuđer

Odgovori

Skip to content