Ljubav prema čovječanstvu

Kao što je to netko već jednom rekao, što god se može dogoditi, dogodit će se, to je puko pitanje vremena i, ako to nismo uspjeli doživjeti dok smo hodali po ovom svijetu, to je samo zato što nismo dovoljno dugo živjeli.   (José Saramago)

 

 

{jathumbnail off}Bio je to već postariji čovjek i svakako mudra glava. Govorio je isto tako otvoreno kao i vi, iako u šali, ali gorkoj šali.

„Ja”, veli, „volim čovječanstvo, ali se čudim sam sebi: što više općenito volim čovječanstvo, to manje volim ljude, to jest svakog za sebe, kao pojedince. U mašti sam se često” , veli, „zanosio strastvenim mislima da služim čovječanstvu, i možda bih doista pristao da me razapnu za ljude kad bi se to odjednom zatražilo od mene, a kad tamo, ne mogu ni dva dana ni s kim proboraviti u istoj sobi, to znam iz iskustva.

Čim je netko blizu mene, samom mi svojom prisutnošću guši taštinu i ograničava slobodu. U dvadeset četri sata može mi i najbolji čovjek omrznuti: jedan zato što dugo jede za ručkom, drugi zato što je prehlađen pa se neprestano useknjuje.

„Ja”, velim, „postajem ljudima neprijatelj čim me netko dotakne, zbog toga se uvijek tako događalo: što sam više mrzio pojedince, to sam vatrenije ljubio čovječanstvo”

/ Fjodor M. Dostojevski

Priredio; Ivan Remeta Johnny/Croative.net

Odgovori

Skip to content