Ivan Đikić ponovno se obratio Plenkoviću: evo što mu je poručio

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić na svom se blogu osvrnuo na situaciju na Hrvatskim studijima. Pozvao je premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da se aktivno uključe u rješavanje problema.

“Vaša trenutačna sudbina malo koga ostavlja ravnodušnim u Hrvatskoj. Uistinu je teško razumjeti zašto je Senat Sveučilišta u Zagrebu izglasao nultu upisnu kvotu za akademsku godinu 2017/2018 na studiju filozofije Hrvatskih studija. U nedavnom razgovoru s nekoliko kolega iz Hrvatske pokušao sam saznati činjenice i razloge koji su doveli do ove situacije.

Postavljao sam logična pitanja: da li je studij imao loše rezultate, financijske probleme, možda su bili prisutni etički problemi u radu profesora, no svi odgovori su bili negativni”, napisao je Đikić u svom blogu.

Dodao je kako “takvi stručni uspjesi, interes studenata, najbolje recenzije prema međunarodnim kriterijima nisu slučajne nego su posljedica ulaganja, profesionalnosti i zajedničkog rada studenata i profesora”.

Poručio je kolegama s Hrvatskih studija da njihovo ”znanje i talenti predstavljaju budućnost zemlje u kojoj bi rad i stručnost trebali biti temelj napretka i sretnog života”.

Đikić je pozvao premijera i predsjednicu da pomognu riješiti problem.

”Ovim obraćanjem pozivam i premijera Vlade RH i Predsjednicu RH da aktivno pomognu rješavanju problema studenata na Hrvatskim studijima, jer će na taj način najbolje dokazati da svoje riječi pretvaraju u djela na korist i dobrobit mladih u Hrvatskoj”, zaključio je Đikić svoj tekst kojeg u cijelosti možete pročitati na njegovom blogu.

Podsjetimo, Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 14. ožujka donio je odluku da se u akademsku godinu 2017./2018. neće upisivati studente na studij filozofije na Hrvatskim studijima, jer bi to bilo utrostručavanje takva studija na Sveučilištu u Zagrebu. No, postoji neslaganje oko toga na kojem fakultetu bi se trebalo prelomiti utrostručavanje. Tu su još FFZG i Filozofski fakultet Družbe Isusove.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content