Odbor za medije predložio razrješenje starih i predložio imenovanje novih članova Upravnog vijeća HINA-e!

Foto: fah

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jednoglasno je i bez rasprave odlučio i predložio u petak Hrvatskom saboru da, zbog isteklih im mandata, razriješi dio članova Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) i umjesto njih imenuje nove.

Odbor predlaže razrješenje Josipa Vebera, Vlade Rajića, Romana Jurića i Slavice Cvitanić, koji su u Vijeće imenovani za Vlade Zorana Milanovića kao ekonomski, pravni i informatički stručnja te kao predstavnica zaposlenika Hine. Manadat im je istekao u listopadu prošle godine.

Predlaže da umjesto njih u Vijeće iz reda ekonomskih, pravnih i informatičkih stručnjaka uđu Bruno Dobronić, Maja Pleskalt i Romana Bogut te ponovno, na prijedlog Radničkog vijeća Hine, Slavica Cvitanić.

Predstavnica Ministarstva kulture Marica Mikec izvjestila je da je Vlada raspisala javni poziv na koji se javilo 12 kandidata, te utvrdila kandidature.

Hinino Upravno vijeće ima pet članova, ‘petom’ Vladimiru Luliću imenovanom u ožujku 2015., mandat još traje. Lulić, nekadašnji Hinin novinar, sada tajnik Hrvatskog novinarskog društva (HND), u Vijeće je ušao kao stručnjak za medije umjesto Gordane Simonović. Članovi Vijeća imenuju se na četiri godine.

Upravno vijeće ima niz ovlasti, pa tako odlučuje o raspolaganju imovinom, ulaganjima u razvoj Agencije, prati zakonitost i uspješnost njezina rada, najmanje jednom godišnje izvještava Hrvatski sabor o svom radu, na temelju javnog natječaja imenuje ravnatelja Hine. Takvo imenovanje očekuje novo Upravno vijeće s obzirom da je sadašnjoj ravnateljici Branki Valentić mandat istekao početkom godine.

Predsjednik Odbora Jasen Mesić (HDZ) obavijestio je članove da je na postupak izbora glavnog ravnatelja HRT-a podnijeta tužba na Upravnom sudu. Stručne službe će sastaviti odgovor, pa ću vas o tome izvjestiti, rekao je Mesić na iznoseći nikakve pojedinosti, no za pretpostaviti je da se radi o tužbi koju je podnio povjesničar Josip Jurčević, koji se i sam natjecao za glavnog ravnatelja HRT-a.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content