Evo što očekuje novu gradsku vlast nakon Baldasara i ekipe: kaos na Žnjanu, Karepovac, nedostatak pedijatara, zatvorena Arena…

Što sve Splitu treba? Gdje nam ono baš “gori pod nogama”? Što treba riješiti odmah, a ne sutra? Kako ovaj grad učiniti funkcionalnijim, za građane i život ugodnijim, jer, koliko god se mi trudili tješiti se – od sunca, mora, ljepote i pjesme se ne živi. Potrudili smo se stoga napraviti “top 10”, svojevrsnu listu gradskih problema koje bi budući gradonačenik/ca trebao riješiti po hitnom postupku.

1. Karepovac
Mnogo je priča o tome treba li već od sutra krenuti s razvrstavanjem otpada u domovima pa da se ono brdo od Karepovca napokon dovede u red. Prvi je priču oko toga pokrenuo još 70-ih godina prošlog stoljeća ondašnji poteštat Jakša Miličić, no nakon njega Vjekoslav Viđak, Dragutin Matošić, Ante Kovač, Božidar Papić, Drago Urličić, Gordana Kosanović, Onesin Cvitan, Petar Slapničar, Nikola Grabić, Ivan Škarić, Slobodan Beroš, Miroslav Buličić, Zvonimir Puljić, Ivan Kuret, Željko Kerum i Ivo Baldasar – nisu napravili ništa. Doslovno.

2. Žnjan
Iznajmi Grad tako 12-ak četvornih metara površine pojedincima za ugostiteljski obrt, a oni po starom sistemu “daš prst, uzmu cilu ruku” izgradiše, proširiše, nametnuše posve nov izgled plaži koja, ruku na srce, i nije bila plaža do kraja 90-ih. Sada je ruglo. Odlučite se: bageri u akciji ili naplata (astronomskih) kazni i dovođenje nereda u red.

3. Osnovne škole i vrtići
Među rijetkima u Hrvata upravo Split ima osnovne škole koje zbog velikog broja učenika rade ne samo u dvije, već u čak tri smjene. Jedna se (jedina) eto dovršava na Pazdigradu, no nije nam dostatna, ima djece, Bogu hvala. Ista je stvar s vrtićima, roditelji koji su zaposleni, a nemaju “baka-servis”, u nezavidnoj su situaciji, vrijeme je da im netko to olakša.

4. Dežurni pedijatri i stomatolozi
Nevjerojatno je da u centru županije, ma što županije – cijele regije, nemamo dežurnog stomatologa ni dežurnog pedijatra, kada svi znaju da po Murphyjevu zakonu zub zaboli u tri ujutro subotom, a dijete zafibra u nedjelju poslijepodne? Ovo spada u rubriku nevjerojatno i prava je sramota za sve nas. Svjesni smo da gradonačelnik može malo ili ništa uraditi u tom pogledu, ali – da se ujutro u tri fotografira ispred zaključane ambulante – puno je napravio.

5. Parkirališta, parkirna mjesta, garaže, ceste
Voziti se cestom u kojoj je rub šahte u razini s asfaltnim slojem je znanstvena fantastika u našem gradu. Ili su dobrano iznad nivoa ili su utonule, kao da netko stvarno ne voli gume na našim automobilima, a i ne mari mnogo za stanje kralježnica vozača. Ceste su nam o-čaj-ne! I, ne, ne pretjerujemo! Kolotrazi, prekrivene rupe, uništeni prilazi, parkirana vozila, ajme! A o kroničnom nedostatku parkirališnih mjesta ne treba ni govoriti.

6. Legalizacija Marjana
Odlučite se! Eto, samo to! Recite ljudima može ili ne može, da krenu živjeti kao ljudi. A ne ovako! Jedni su pro, drugi kontra, jedni vide betonske kule po obroncima Marjana, drugi tradicijske kućerke, jedni su plavi, drugi crveni, a Marjan nam je zajednički, naš.

7. Spaladium Arena
Svima je jasno da nam nije trebala, ali sada je tu i imamo je. Dajte dite materi! Valjda u ovom gradu postoji sposoban netko tko bi se uhvatio u boj s vjetrenjačama i pokušao napraviti posao. A od onakve velebne dvorane stvarno se daju uraditi čuda, traži to truda i traži to vremena, ali nije ni Rim sagrađen preko noći.

8. Lovrinac
Vrijeme je za proširivanje groblja! Nije to baš neka ugodna tema, ali – još nitko nije iz života izašao živ. O grubim se temama rijetko razgovara, nekako se pravimo da ih nema, ako ih ne spominjemo. Naivci!

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content