‘Nismo vidjeli bahatijeg, bezobraznijeg i neodgojenijeg političara od Milanovića!’ – tvrde EU političari

“Osobno mislim da hrvatski premijer živi u nekom svom svijetu, a ne u stvarnosti. Nakon ovoga, povratka više nema.”, kaže europarlamentarka Ruža Tomašić

{jathumbnail off}Europska komisija pokrenula je postupak uvođenja sankcija Republici Hrvatskoj zbog neprovedbe europskog uhidbenog naloga odnosno neizručenja Josipa Perkovića njemačkom pravosuđu. Tim činom su europski birokrati pokazali da ih itekako zanima “Lex Perković” i demantirali sve izjave političara iz garniture Kukuriku koalicije da je to sporedno pitanje u Bruxellesu. Sad je očito, na djelu je bila velika obmana hrvatske javnosti i bacanje pijeska u oči. Jedino je u svemu tome neobjašnjivo zašto se premijer Milanović i njegov kabinet ponašaju tako tvrdoglavo i bahato, pokazujući usput svima da ne znaju provoditi pravnu stečevinu Europske unije.

Možda je najbolji odgovor ponudila hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić koja je za Dnevno.hr pokušala objasniti svima nama teško objašnjivo ponašanje našeg premijera.

“Kad smo bili u Europskom parlamentu, jedna europska dužnosnica nam je u hodniku rekla da nisu vidjeli bahatijeg, bezobraznijeg i neodgojenijeg političara od hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Osobno mislim da hrvatski premijer živi u nekom svom svijetu, a ne u stvarnosti. Nakon ovoga, povratka više nema.”, kaže Tomašić. Dodaje da nam se sve ovo događa zbog nečije tvrdoglavosti te pojašnjava da ćemo, ako nam uvedu sankcije, izgubiti 40 milijuna eura novčane pomoći.

SDP će proći kao HDZ

Tomašić podsjeća kako je lijeva hrvatska politička opcija bila frivolna kad se pregovaralo o ulasku i kako su pristajali na sve zahtjeve briselskih birokrata.
“Kad smo ulazili u Europsku uniju, pristajali smo na sve zahtjeve koje su od nas tražili i sada kada samo napokon ušli, oni se ponašaju ovako kako se ponašaju. A upravo oni su bili najveći zagovornici ulaska u Europsku uniju! Najtužnije od svega je što će obični narod platiti ceh takvog njihovog ponašanja. SDP će sa Zoranom Milanovićem proći kao i HDZ s Ivom Sanaderom, nevjerojatno da nisu ništa nisu naučili iz tog primjera. Osobno me ne čudi ništa što Zoran Milanović odluči, ali me čudi ponašanje Kukuriku koalicije. Ne moraju trčati predsjedniku Josipoviću, jedino što trebaju je smijeniti Milanovića.”, smatra Tomašić.

I stručnjaci su složni da je cijela nacija taoc premijerove tvrdoglavosti i neprovođenja europske pravne stečevine. Najnoviju situaciju u kojoj se Hrvatska našla komentirao je politolog Anđelko Milaradović.
“Ne mogu shvatiti da jedna osoba cijelo društvo dovodi u talačku situaciju zbog svog egoizma. Nakon što se njemačka kancelarka Angela Merkel nije pojavila na svečanosti proslave ulaska u Europsku uniju, već je tada bilo jasno da su odnosi ozbiljno poremećeni. Premijer Milanović je front otvorio na pogrešnom mjestu, umjesto da rješava bitna životna pitanja hrvatskih građana. Što je ova Vlada mislila – biti jednom nogom na Zapadnom Balkanu, a drugom na zapadnom Balkonu?! Zašto bi svi mi bili u talačkoj situaciji zbog nečijeg egotripa?” pita se Milardović.

Milanović nastavlja “voziti” po svome do kraja

Smatra da premijer Milanović neće odustati od svog stava i da će ići do kraja, kako je, između ostalog, i sam rekao. “Vjerujem da će naš premijer nastaviti “voziti” po svome. Pritisci iz Europske unije će ga lomiti i treba ga lomiti! On jednostavno tjera mak na konac i igra igru s nultim rezultatom. To on može činiti u svom privatnom životu, no on je premijer jedne države i igra s nultim rezultatom neće proći.”, pojašnjava Milardović.

Sad kad je postalo svima jasno da je premijer Milanović u potpunosti izgubio politički kredibilitet kod svojih europskih kolega, pravo je pitanje što će učiniti njegove kolege iz Kukuriku koalicije. Naš sugovornik tvrdi da premijerovi najbliži suradnici, ljudi iz SDP-a koji racionalno razmišljaju, ali i predsjednik Ivo Josipović, trebaju izolirati premijera, odnosno distancirati se od njega. Ako pak to ne žele i imaju nekih dvojbi što učiniti s premijerovim egom, Milardović im postavlja logično pitanje: “Što vam je na prvom mjestu – vi ili društvo koje predstavljate?”

Europarlamentarci začuđeni Milanovićevim ponašanjem
Ivana Maletić, vrsna stručnjakinja za pitanja EU fondova i zastupnica u Europskom parlamentu, za Dnevno.hr je iz Bruxellesa komentirala najnoviji razvoj događaja. Silno je razočarana ponašanjem premijera Milanovića i upornim inzistiranjem na “Lex Perković”. “To može napraviti samo netko tko ne razmišlja o dobrobiti svoje zemlje jer je toliko naštetio ugledu države i to u samom startu. Europarlamentarci već dulje vrijeme upućuju na egoistično Milanovićevo ponašanje. Pitaju se što je uzrok: neznanje ili bahatost? Komentiraju da ne znaju što je od tog dvoje gore. Premijer Milanović jednostavno ne želi odstupiti od onoga što je zacrtao i gotovo. Koga on štiti? Za što se on bori s time?”, kaže Maletić. Dodaje kako danas u Europskom parlamentu nisu spominjali sankcije, no tema “Lex Perković” itekako je zanimljiva europarlamentarcima.

Autor: Damir Galić/Dnevno.hr

 

Odgovori

Skip to content