SLAVKO KULIĆ: Rusi nemaju dobre namjere s Alvarezom!

Cjelokupna hrvatska javnost, iz sata u sata napeto iščekuje svaku pozitivnu informaciju oko mogućeg raspetljavanja nastaloga kaosa u gospodarskom divu Agrokoru. Dobro je poznato kako su u ovoj priči uključeni svi redom, od banaka, kreditora, poduzetnika, dobavljača, do onih najosjetljivijih 40.000 zaposlenih, koji propašću Agrokora ostaju bez svoje korice kruha.

No, u slučaju Agrokorova pada, moguća katastrofa puno je šira. Postavlja se pitanje, što će se u tom slučaju dogoditi s tvrkama u BiH, Srbiji i Sloveniji.

Ukoliko se uistinu dogodi ono najgore – Agrokorov pad – kakve scenarije možemo očekivati u njegovim tvrtkama u hrvatskom susjedstvu? Hoće li nastalu situaciju prepoznati kao dobru priliku za profitiranjem netko drugi?

Na ova je pitanja, u razgovoru za Direktno, odgovorio ugledni znanstvenik dr. Slavko Kulić. “Propadne li Agrokor, hrvatska gospodarska stvarnost nestat će u raljama stranaca. Gubitnik je prvo Todorić, a zatim radnici koji su tamo zaposleni. Kostur nacionalnog gospodarstva apsolutni je gubitnik, budući da se uvijek mislilo kako je Todorić taj najvažniji nacionalni lanac, koji je vezao male i velike dobivljače. Korisnici će biti inozemni prehrambeni lanci. Glavni je problem što Hrvatska nema koncepciju dugotrajnog razvoja ekonomskih odnosa. Od 1991. godine do danas uvijek se pričalo o gospodarstvu, a nikada ono nije stavljeno u konstrukciju koja daje perspektivu i kapitalu i radu. Nije slučajno da stranci neće doći u Hrvatsku. Kao što nije slučajna i neizvjesnost zaposlenih. Dobitnici su inozemni lanci, koji će doslovce “raskrčiti” Agrokor, njegove dijelove dat će u bescjenje, jer su naše burze pokazale kako su dionice u prvih pet dana pale za 10-20 posto. Hrvatska će u tom trenutku ostati prazna mješina”, tvrdi naš sugovornik.

Kakvu ulogu može odigrati Vlada u ovom trenutku i spasiti gospodarski sustav Hrvatske?

Jako je bitno što je Predsjednik Vlade pokazao nepristranost, u smislu da jednako računa vodi i o javnom i privatnom sektoru. Time je pokazao da predstavlja zrelu političku vlast. Jako su u krivu oni koji ga ne žele razumjeti i misle da brani Todorića.

Mogu li se očekivati veliki preokreti u hrvatskom susjedstvu, u Agrokorovim tvrtkama, primjerice, u Srbiji?

Ne, s Agrokorom će sve potonuti i u Srbiji, BiH i Sloveniji. To je zakonitost. Niti jedna od ove tri države, nema snage da ponovno pokrenu ono što su predali Todoriću. Da se razumijemo, nisu oni to dali Todoriću zato što ga vole, nego zato što su mislili da će on održati stopu zaposlenosti u tim tvrtkama.

Vjerujete li u mogućnost da će izlaz za spas pronaći novoimenovani direktor za restrukturiranje Antonio M. Alvarez III?

Vidjet ćete što će se dogoditi sad kada se Todorića predalo u ralje ovoga Alvareza. Rusi sigurno nemaju dobru namjeru kada su njega odredili da uređuje stvarnost koju ne poznaje. Problem nije Alvarez, ili netko drugi. Problem je što smo dopustili da nam netko strani rješava nešto o čemu nema pojma.

Spominjete Ruse, mislite li da su vidjeli priliku ući preko Agrokora na ovo tržište?

Ma to je jasno. Rusima je bio i cilj da postave ovog svog vrlo velikog, skupog konzultanta, nemaju dobru namjeru. Zato što žele vladati našom blagajnom. Cilj im je da Agrokor kupe po vrlo niskoj cijeni. Najgore je što će Hrvatska loše proći, a ne samo Agrokor.

Sada je potez na Vladi, što bi sada bilo najbolje da učini?

Predsjednik Vlade mora i dalje ustrajati da ima jednak odnos prema javnom i privatnom sektoru. Ne treba nam Lex Agrokor, to je naše, državno, nije tuđe. Ako izgubimo Agrokor, izgubili smo srce hrvatskog gospodarstva, zaključuje dr. Slavko Kulić.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content