Sramotno mala plaća liječnika: spašavanje života za 14 kuna po satu

Facebookom se proširila priča o jednoj liječnici, koju nam je čitatelj poslao na mail. Objavljujemo je u cijelosti

 

{jathumbnail off}”Prije nego liječnike i sestre zbog štrajka proglasite nehumanim i bešćutnim gadovima pročitajte ovu istinitu priču.

Prekovremena hitna operacija – 14 kuna po satu

U jednu bolnicu u široj okolici Zagreba prije nekoliko tjedana kasno navečer dolazi čovjek s teškim oštećenjem abdominalne aorte. Radi se o ozljedi koja bez operacije rezultira sigurnom smrću u roku od sat-dva. U bolnici u tom trenutku nema liječnika koji bi ga mogao i znao operirati, pa dežurni od kuće poziva specijalisticu vaskularne kirurgije. Operacija počinje u ponoć i traje do šest ujutro. Jedan život spašen je stručnom i pravodobnom intervencijom liječnice koja se i nije morala javiti na noćni poziv iz bolnice. Prolaze dani i liječnici stiže obračun plaće. Za prekovremenu, šestosatnu operaciju dobila je točno 84 kune. Neto. To je 14 kuna na sat. Takvu je cijenu postavio HZZO.

Čišćenje stana – 35 kuna po satu

Otprilike u isto vrijeme dok je spomenuta liječnica odlazila kući nakon operacije, u moj stan dolazi gospođa Jelka. Dobrodržeća umirovljenica dodatno zarađuje pospremanjem tuđih domova. Za četiri sata pobrisala je prašinu, oprala prozore i počistila kupaonicu. Otišla je kući sa 140 kuna. To je 35 kuna na sat. Cijena koju je, za razliku od liječnika i medicinskih sestara, sama odredila. Gospođa Jelka je elokventna i živahna žena s osam razreda osnovne škole. Vaskularna kirurginja je završila osnovnu školu, potom neku gimnaziju, pa je studirala medicinu šest godina, onda je godinu dana stažirala, još četiri godine stjecala specijalizaciju i na kraju dvije godine pohađala subspecijalizaciju. Ukratko, četvrt stoljeća školovanja.

Popravak automobila – 150 kuna po satu

Priča ima i nastavak, jer istog je jutra moj prijatelj otišao u ovlašteni automehaničarski servis. Njihov sat rada vrijedi 150 kuna. Ali to je u redu, ipak oni održavaju i spašavaju naša vozila od kvarova. Naravno, u radno vrijeme, nikako usred noći.

Razočaranoj liječnici palo je na pamet da bi možda bilo bolje da noću gasi mobitel. Međutim, nije to učinila. Svjesna je da među njenim sugrađanima koje svakog dana susreće putujući na posao ima i onih kojima će u gluho doba noći morati spašavati život. Za 14 kuna na sat.”

Izvor: Index

Odgovori

Skip to content