DOPIS ODBORU Pupovac traži uklanjanje HOS-ove ploče

Član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Milorad Pupovac (SDSS), ponukan time što nadležna tijela nisu poduzela “nužne radnje” za uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s ‘ustaškim’ pozdravom ‘Za dom spremni’, zatražio je u četvrtak od Odbora da na hitnu sjednicu pozove ministra uprave Ivana Kovačića.

“Također, predlažem da Odbor obveže hrvatsku Vladu da uklanjanjem sporne ploče omogući dostojanstveno komemoriranje i da se ovogodišnja komemoracija žrtvama logora održi zajedno s narodima žrtava i hrvatskim antifašistima”, navodi Pupovac u dopisu Odboru.

Pritom ga podsjeća da je 14. prosinca 2016. konsenzualno prihvatio Zaključak kojim je od nadležnih tijela vlasti zatražio uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu sa spornim ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’.

Ploča je, napominje, postavljena na zgradu dječjeg vrtića, na mjestu na kojem je bila zgrada u kojoj je u razdoblju 1941.-1945. bila smještena komanda jasenovačkog koncentracijskog logora smrti.

SDSS-ov zastupnik navodi i da je ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ bio službeni pozdrav NDH, te da je u jasenovačkom logoru, “prema dosadašnjim podacima o poeimeničnom registru žrtava usmrćeno 83.145 osoba, od toga 20.101 dijete”.

Izvor: direktno.hr

5 comments

  1. Ivan Cubela

    Nije mi jasno zašto zastupnici u saboru ne predloze skidanje LP-ploča u Jasenovcu, na kojima se nalaze na stotinu imena koja nikada nisu vidjela Jasenovac, a kamoli tamo poginuli. Drugo zašto se dopušta Pupovcu da ovaj napaćeni narod stalno drzi na tapetu i optuzuje za ono što nije učinio. Nema smisla navoditi sve njegove optuzbe na račun hrvatskog naroda a posebno one iz domovinskog rata.
    Ima dosta načina da se ovom srbobiznismenu zatvore usta, samo nazalost naši vrli zastupnici nemaju hrabrosti da to učine. Zalosno.

  2. Marijan Pros

    ti ćeš nekome reći da skloni tablu,ti za vrijeme rata koji si huškao i odlazio u krajinu kod svojih,ti smradu jedan koji ne mrziš Pavelićevu kunu.ž

  3. Mario Milovčić

    Tko o čemu, Pupavac o “nebeskim Srbima” koji se množe geometrijskom progresijom kao virusi. Što taj naknadni intelektualac, čak dr., samo ne znam čega, valjda bizantinske historio-hiromantije, nije sve spreman izvaliti iz bolesna uma, stvarno je čudnovato zapravo čudovišno. Sad su s broja od 700.000 s LP-ploče koja još stoji u Jasenovcu, došli nekom novom algebrom do “poimenično točnog broja” od 83.145 “ustaških žrtava” od čega samo “srbske nejači 20.101 dete”. Ma bravo, Pupi, nije ti ravan ni barun Muenchausen ni Nasredin hodža. Baš “umeš da nas zabaviš”!? Kad je ono Tuđman rekao da nije ni 10 % od onoga što su pukli tvoji “jaki serv(b)o-istoričari”, malo si se nećkao pa si na 70.000 nadogradio po svojoj slobodi pjesnika svetoslavskoga velikosrpstva, ali u vezi djece ne odstupaš ni za jedno. Baš, 20.000 s Kozare i 101 Dalmatinac. A još 1945. Englez S. Bernstein kazao – ukupno do 20.000!

Odgovori

Skip to content