TKO PLAĆA ‘DEKLARACIJU’: Pročitajte kako je na pitanje o financiranju ovog petokolonaškog uratka spisateljica Simić Bodrožić izgubila kompas te izvrijeđala portal Direktno.hr

Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

“Deklaracija o zajedničkom jeziku” od predstavljanja u javnosti izazvala je velik broj reakcija. U ime njezinih potpisnika, kojih je popriličan broj javnih osoba iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore, sadržaj Deklaracije predstavilo je nekoliko poznatih imena s umjetničke scene. U cijeloj ovoj priči, ostaje jedna velika nepoznanica – koje krovno tijelo se brine da svojim predstavnicima osigura neophodnu infrastrukturu, piše Direktno.hr

Tko je osigurao novac neophodan za aktivnosti potrebne za donošenje Deklaracije? Tko je pokrio troškove putovanja u Podgoricu, Sarajevo, Split, Beograd?

U potrazi za ovim odgovorima, uredništvo portala Direktno.hr stupilo je u kontakt s jednom od potpisnica Deklaracije, hrvatskom spisateljicom Ivanom Simić Bodrožić.

U samom početku objasnila je tko su inicijatori Deklaracije.

“Ja nisam inicijator. Ideja Deklaracije potekla je od djece koja pohađaju srednje škole u Sarajevu, Jajcu, Stocu i ostalim dijelovima BiH. Ja sam jedna od potpisnica”, kazala je te dodala je kako nije sudjelovala u izradi, nego lingvisti i profesori hrvatskog jezika i filozofije.

Razgovor je tekao glatko sve dok nije postavljeno pitanje – tko je financirao sve ove aktivnosti. Tu se naišlo na zid.

“Ne razumijem, nema se što financirati”, zatečeno je odgovorila sugovornica. U namjeri da objasnimo na što ‘ciljamo’, upitali smo je tko je snosio troškove njihovih putovanja na predstavljanje Deklaracije. Kratko rečeno – ‘otpilila’ nas je, piše Direktno.hr.

“Samo malo, da vas zaustavim – ja vam nisam pristala dati intervju. Samo ste me htjeli pitati nekoliko informacija. Portal Direktno nije portal kojemu bih ja dala intervju, jer mislim da dosta tendenciozno i neetično izvještavate. Vaš portal i vama slični o meni su više puta zlonamjerno pisali, tako da nemam odakle crpiti nekakvu dobru volju. Vjerujem da ćete to sve staviti u članak”, kazala je spisateljica Bodrožić.

Imala je potrebu istaknuti kako “nema ništa protiv naših čitatelja”, sama priznajući da je ovaj razgovor postao bizaran.

Predložila nam je da nas spoji s Vladimirom Arsenijevićem iz “Udruge krokodila”, ističući kako su oni odrađivali cijelu infrastrukturu oko predstavljanja Deklaracije. To smo i učinili, uputili pitanje financiranja “Udruzi krokodil”, s nadom da ćemo dobiti konkretan odgovor o pozadini potpisnika “Deklaracije o zajedničkom jeziku”. Odgovor ćemo objaviti kada (i ako) nam stigne, donosi Direktno.hr.

3 comments

  1. ivan poberuh

    I ova spisateljica je janjičarka, koja se priklonila politici ubojica svoga oca, kao i njezin sugrađanin Bojan G.

  2. navodar

    Evo ja predlažem da i njemački uključe u deklaraciju pa sam ja onda ekspert za sve te jezike.Koja bagra zaplotnjaka nam jezik hoće unakaziti?NEĆETE!

  3. Josip Kljaković Šantić

    Deklaracija o zajedničkom jeziku je plod šire zavjere s ciljem opet stvaranja neke zajednice-a la Jugoslavija bez Slovenije – da li je to ideja-plan Cockney bastarda ili Ruskog medvjeda ili zajednička – to će se pokazati jednog dana a možda i – prije.

Odgovori

Skip to content