Potpunom zamjenom teza i sotonizacijom HVO-a želi se promijeniti povijest

U vrijeme kada je bijesnio rat u Hrvatskoj i kada je napadnuto Ravno, hrvatskom narodu nije preostalo ništa drugo već se samoorganizirati, ocijenio je Vladimir Šoljić u razgovoru za Hrvatski medijski servis, dodajući kako i unatoč ogromnom doprinosu političko Sarajevo taj doprinos ne samo da prešućuje već ga smatra smrtnim grijehom.

Podsjetio je na značaj odluke o utemeljenju HVO-a donesene 08. travnja 1992.

-U vrijeme kad je rat u Hrvatskoj bjesnio svom žestinom, a posebno kad se on prenio u BiH napadom na hrvatsko selo Ravno u BiH, Hrvatima nije preostalo ništa drugo nego se samoorganizirati radi obrane. Kad je u BiH na cijelom prostoru počeo rat male dragovoljačke postrojbe ne bi mogle pružiti otpor organiziranoj vojnoj sili kakva je bila JNA pa je donesena odluka o osnivanju HVO-a kao vojske hrvatskog naroda u BiH. Predsjedništvo BiH u Odluci o proglašenju ratnog stanja konstatira da je agresor okupirao 70 posto teritorija BiH. U dio okupiranog teritorija nije uključen prostor pod nadzorom HVO-a što podrazumijeva da je HVO već prvom odlukom Predsjedništva BiH tretiran kao obrambena vojska BiH. Da je i dio teritorija BiH pod nadzorom HVO-a agresor okupirao spomenutom Odlukom Predsjedništva BiH moralo bi se konstatirati da je BiH okupirana zemlja. Ovo dovoljno govori o značaju formiranja HVO-a kako za Hrvate tako i za cijelu BiH – istaknuo je Šoljić.

Ocijenio je kako je upravo HVO poremetio planove JNA o izvođenju „blitz kriga“ kako na prostoru južnog dijela BiH tako i na prostoru južne Hrvatske.

-HVO je odmah na početku obranio najveći dio prostora na kojem su Hrvati bili većina. Ovim su poremećeni planovi agresora odnosno njegov „blitz krig“ kako na prostoru južnog dijela BiH tako i na prostoru južne Hrvatske. Posebno je značajno istaći obranu prostora koju je multietničko vodstvo grada Mostara povjerilo HVO-u. Sličnu je zadaću dobio i HVO Zavidovića koju je također uspješno završio. Postrojbe HVO-a dale su veliki doprinos obrani dijelova BiH i tamo gdje Hrvati nisu bili većina uključujući i Sarajevo – ocijenio je Vladimir Šoljić.

Upozorio je na nepravde koje pripadnicima HVO-a i hrvatskom narodu u BiH nanosi političko Sarajevo.

-Ne samo da se ne cijeni doprinos HVO-a za obranu dijela BiH nego se to zapravo smatra „smrtnim grijehom“ HVO-a. Zbog tog „smrtnog grijeha“ se sudi političkom i vojnom vrhu Hrvata u Haagu te brojnim zapovjednicima i običnim bojovnicima HVO-a na domaćim sudovima. Časna namjera i dobro urađeni posao proglašava se udruženim zločinačkim pothvatom – istaknuo je Šoljić ocijenjujući to vrlo nekorektnim.

Smatra da je Udružena političko-obavještajno-medijska bošnjačka mašinerija o HVO-u ciljano stvorila krivu sliku.

-Udružena političko-obavještajno-medijska mašinerija stvorila je o HVO-u i hrvatskom političkom vodstvu najružniju moguću sliku i vrlo uspješno je plasirala domaćoj i međunarodnoj javnosti a tu sliku je dobrim dijelom prihvatio sud u Haagu i domaće pravosuđe. Sotonizacija HVO-a u ratu je vršena kako bi se Hrvatima osporilo pravo na samoobranu a to isto nastavljeno je nakon rata kako bi im se osporilo pravo na jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda. U ovim okvirima se cijelo vrijeme kreće odnos bošnjačke politike prema hrvatskom narodu u cjelini. Potpunom zamjenom teza želi se promijeniti povijest. U prilog ovome naveo bih samo dvije činjenice: Prva: Armija BiH je napala HVO, a ne obrnuto i druga: Armija BiH je načinila daleko više zločina nad Hrvatima nego HVO nad Bošnjacima – zaključio je Šoljić.

M.J. / hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content