KAKAV SKANDAL: Mještani optužili Mrak-Taritaš za pljačku u Gunji, a DORH je ne istražuje!

Već je i vrapcima na grani poznata priča o duplo preplaćenoj obnovi kuća u poplavom pogođenoj Gunji. Sudski vještaci procijenili su vrijednost radova na 6.490 kuna po kvadratu, dok je Ministarstvo graditeljstva tvrtkama platilo nevjerojatnih 12.750 kuna! Taj je iznos za gradnju navedenih objekata odobrila i uredno potpisala tadašnja ministrica i heroina obnovljene Gunje – Anka Mrak-Taritaš.

Tko god stavio razliku u svoj džep, izvođači radova ili netko drugi, dobro je omastio svoj brk.

Koliko je točno kuća obnovljeno te koliko ih je građeno iz temelja, do danas se ne zna.

Mještani općine Gunja uprli su prstom na bivšu ministricu kao odgovornu osobu za nebuloznu cijenu koju je njeno ministarstvo platilo.

U DORH-u su za Direktno kratko potvrdili kako “nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru provodi izvide o slučaju troškova građevinskih radova u općini Gunja”.

No, umjesto konkretnijeg odgovora na optužbe i pozivanje na odgovornost bivše ministrice Anke Mrak-Taritaš, dobili smo tek šturo pojašnjenje:

“Dužni smo Vam skrenuti pažnju kako se ne radi o istrazi ni o istražnim radnjama i kako državno odvjetništvo ne daje komentare na predmete ili o predmetima te da je nadležnost državnih odvjetništava propisana u zakonima i objašnjena na internetskoj stranici”, piše u odgovoru iz DORH-a.

Razgovorljiviji i precizniji je bio županijski Državni odvjetnik u Vukovaru Miroslav Šarić.

U razgovoru za Direktno Miroslav Šarić rekao je da su odradili izvide, no, konkretne istražne radnje za sada nisu pokrenuli.

“Istragu po službenoj dužnosti ne vodimo budući da nismo ni zaprimili kaznenu prijavu koliko je meni poznato. Da je takva prijava stigla, pokrenula bi se istraga u skladu kako sa zakonskim propisima. Ovisno o težini prijave, procjenjuje se i odlučuje, dakako, opet u skladu s propisima, koje je tijelo mjerodavno – općinsko, ili županijsko Državno odvjetništvo”, pojašnjava nam proceduru Šarić.

U vukovarskom ODO-u su pak izvijestili da su “izvide pokrenuli povodom podneska s priloženim člancima u kojima se navodi da su građevinske tvrtke koje su izvodile radove ugrađivale manje kvalitetne materijale, a u troškovniku prikazivale kvalitetnije i skuplje, odnosno iznose se tvrdnje da su tvrtke koje su izabrane na natječaju za obnovu uz proviziju davale, odnosno prepuštale poslove malim tvrtkama, te su prema tvrdnjama novinskog članka zarađivale na opisani način a da posao faktično nisu izvršile”.

Za načelnika općine Gunja Hrvoju Lucića sumnje nema. Odgovorna osoba za preplaćene kvadrata je, tvrdi, bivša ministrica.

“Anka Mrak – Taritaš je znala što potpisuje. Pa morala je to pročitati. Cijena za obnovu kuće od 1700 eura po kvadratu svakome upada u oči. Što je tu nejasno? Nezavisnu stručnu procjenu zatražio sam nakon brojnih reakcija mještana”, ističe načelnik Gunje i priznaje da ga muči što ga nitko od mjerodavnih tijela nije kontaktirao u vezi ovoga slučaja.

Osobno je, u više navrata, ukazivao na brojne nelogičnosti u obnovi pa čak i tražio uvid u troškovnike. No, nikada mu nisu dostavljeni.

“Žalio sam se bivšoj ministrici Anki Mrak – Taritaš što ne možemo dobiti informaciju koliko se kuća obnavlja, a koliko gradi. Obećala je da ću sve vidjeti. Ali, od toga nikada ništa. Upozorio sam ju da se pojavio kriminal, ali je ona samo ponavljala da obnova neće biti na vrijeme gotova. Smatram ju isključivo odgovornom jer je ona bila ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu odlučivala”, tvrdi naš sugovornik.

Smatra, u najmanju ruku sramotnim, što se ignorira tako otvorena pljačka kao i mještane koji su na nju upozorili.

“Rečeno mi je da će istraga biti pokrenuta po službenoj dužnosti. Ali, nemam pojma niti sam čuo da su bili istražitelji u Gunji, uzimali izjave ili tražili dokumentaciju”, kazao je Lucić.

Podsjetimo, Mrak-Taritaš ranije se o optužbama očitovala ovako:

”Za odabir izvođača proveden je postupak javne nabave. Svi koji su zadovoljili elemente natječaja dobili su posao. Od 22 prijavljena poduzeća 19 je radilo, a 3 nisu bila spremna raditi budući nisu imali ni sredstva ni radnike. Što se tiče cijene radova odbačena je najviša i najniža te odabrana srednja cijena po kojoj su radile sve građevinske tvrtke. Obnova zgrada je omogućila da se većina obitelji vrate na svoju djedovinu i nitko se zbog poplave nije odselio iz županjske Posavine”, napisala je na Facebooku, odgovarajući na napade.

Međutim, postavlja se pitanje zašto je odabrana srednja cijena, ako je takva cijena duplo veća od realne cijene navedenog posla. Zbog toga istraga o pljački Gunje ne smije stati.

Izvor: direktno.hr

2 comments

  1. Marijan Trninic

    Ma nemojte, molim vas, sada pred izbore čerečiti gospođu Mrak, pa jedva je opremila kuću na Krku, treba joj još kešovine. Ima jedna pjesma od g.Josipe Lisac o magli, ali u novoj adaptaciji poćinju riječi sa: Mrak, svuda, Mrak oko nas…..”

Odgovori

Skip to content