AJME MAJKO! Otkriveni stvarni razmjeri duga

Agrokor dobio milijune prikrivenih kredita, dug bankama dvostruko je veći od prikazanog

Stvarna izloženost hrvatskih banaka prema Agrokoru iznosi 9,5 milijardi kuna, doznaje Jutarnji list koji piše kako je navodno oko 50 do 60 posto faktoring tržišta bilo vezano uz Agrokor.

Prema posljednjim informacijama, domaće su banke plasirale Agrokoru i njegovim tvrtkama iznos od 4,8 milijardi kuna, dok se preko faktoring društava i dobavljača Agrokora, takozvano prikriveno kreditiranje, Agrokoru plasiralo dodatnih 4,7 milijardi kuna. Time izravna i neizravna izloženost banaka prema Agrokoru iznosi 9,5 milijardi kuna. Čime je dug Agrokora prema bankama dva puta veći od onoga što je prikazano kroz kredite.

‘Da nismo godinama poduzimali mjere koje su uključivale konsolidiranje faktoring društava u bilance banaka koje su u svom vlasništvu imale te faktoring tvrtke, te da nismo provodili stalne nadzore uz prekršajne naloge zbog vlasničke, upravljačke i ekonomske povezanosti tih kompanija, taj bi izravni i neizravni dug vjerojatno dosegnuo 20 milijardi kuna. U jednom trenutku su nas nazvali iz Agrokora i kazali nam kako smo im samo zadnjim ‘akcijama’ izbili iz sustava 3,6 milijardi kuna’, poručili su iz Hrvatske narodne banke.

Da bi se izmaknula kontroli središnje banke, faktoring društva su se dobrim dijelom financirala izravno iz matica austrijskih banaka, navodno Erste banke i RBA banke, a prema podacima koje je doznao Jutarnji list navodno je oko 50 do 60 posto faktoring tržišta bilo vezano uz Agrokor, dok, prema službenim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, od 5,9 milijardi kuna vrijednog faktoring tržišta 71 posto se odnosi na takozvane regresne mjenice.

Zakon o faktoringu

Zakon o faktoringu koji se posljednjih dana često spominje, propisuje da društva koja se bave faktoringom mogu prihvaćati samo mjenice koje imaju pokriće u nekom poslovnom odnosu, odnosno moraju imati fakturu za isporučenu robu ili usluge.

No sukladno Zakonu o mjenici, mjenica ne mora biti pokrivena fakturom za robu ili usluge, već služi kao “opće” sredstvo osiguranja naplate potraživanja, ali za faktoring mora imati navedeno prvotno pokriće, iako je njen daljnji “život” prilikom preprodaja te vrijednosnice neovisan o tome.

Uglavnom, najveći dio od navedenih 71 posto regresnih mjenica je vezan uz Agrokor, a vjerojatno je dio faktoring tržišta naslonjen na Agrokor bio vezan za mjenice koje nisu bile regresne, nego su teretile samo Agrokor i njegove tvrtke. Što znači da je vrijednost faktoring tržišta u odnosu na Agrokor iznosila oko tri milijarde kuna, barem onih faktoring tvrtki koje su pri Sudskom registru bile registrirane za obavljanje tog posla.

Novi krediti

Faktoring društva bila su odličan saveznik u trenutku kada banke više nisu mogle odobriti nove kredite za Agrokor, vanjsko zaduživanje je bilo preskupo pa se Agrokor okrenuo ruskim bankama.

‘Kada su postali svjesni da to ne ide tako lako jer smo natjerali banke da konsolidiraju svoja faktoring društva u bilancu, ali i da kredite dane dobavljačima Agrokora uvrštavamo u bankarski rizik kao da se kreditira Agrokor, čelni ljudi koncerna nisu na to nimalo blagonaklono gledali. Dapače, bili su vrlo ljutiti’, rekli su u HNB-u.

Iz HNB-a napominju kako posljednjih pet godina vrše sustavne kontrole, ukazuju na nepravilnosti, u skladu sa svojim ovlastima, kontinuirano nadziru poslovanje banaka i poduzimju propisane mjere u cilju ispravljanja uočenih nepravilnosti i nezakonitosti. Kako napominju, pravodobno je spriječeno da trenutačna situacija u sustavu Agrokora aktivira sistemski rizik u bankovnom sektoru sa svim negativnim posljedicama za gospodarstvo, građane i proračun RH.

Izvor: net.hr

Odgovori

Skip to content