TRUMP PROMIJENIO MIŠLJENJE: Rekao sam da je NATO zastario, ali više ne mislim tako…

Foto: Reuters

Rekao sam da je NATO zastario, ali više ne mislim tako. Kinu sam proglasio valutnom manipulatoricom, ali ona to nije

Donald Trump napravio je još jedan veliki zaokret. Prije samo dva mjeseca američki predsjednik je javno rekao da je NATO zastario, da je zapravo kao takav suvišan, a danas je nekim čudom promijenio mišljenje.

– Istina, rekao sam da je NATO zastario. Ali to više nije slučaj… NATO nije zastario.

Trump je to rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Obojica su izašla pred novinare u Bijeloj kući i naglasili važnost saveza u borbi protiv terorizma. Međutim, Trump je opet spomenuo da svi članovi financijski moraju više sudjelovati u savezu, a ne samo se oslanjati na snagu SAD-a. Dapače, rekao je da članice ‘moraju platiti dugove’, što je na tragu informacija prema kojima je tijekom nedavnog susreta njemačkoj kancelarki Angeli Merkel navodno isprintao račun na 374 milijarde dolara, za koji smatra da bi Njemačka trebala uplatiti NATO-u.

Trump je progovorio i o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ali i općenito o situaciji u svijetu.

– Mi bismo voljeli biti u dobrim odnosima s Rusijom, možda u budućnosti i hoćemo. Međutim, situacija u ovom trenutku je loša, cijeli svijet je u neredu, a naši odnosi s Rusima su vjerojatno na najnižoj točki još od Hladnoga rata – rekao je Trump koji je na kraju ipak ponudio tračak optimizma.

– Mislim da će nakon mog mandata svijet biti puno bolje mjesto za život nego sada.

Trump je dodao da iz Moskve stižu dobre vijesti sa sastanka američkog državnog tajnika Rexa Tillersona i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova te da je odradio sjajan razgovor s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

– Osjećam da smo se povezali, osjećam bliskost. Ja sam mu rekao da idem u rješavanje problema Sjeverne Koreje s njim ili bez njega… Mislim da će oni biti uz nas, rekao je.

Promijenio i stav o Kini

Donald Trump je u srijedu izjavio i kako njegova administracija, suprotno onome što je najavljivao u predizbornoj kampanji, neće proglasiti Kinu ‘manipulatorom valutom’, ali je priznao kako američki dolar ‘postaje prejak’, što će se negativno odraziti na gospodarstvo.

U intervjuu za list The Wall Street Journal, Trump je također kazao kako bi volio da se američke kamatne stope zadrže na niskim razinama.

– Kina ne manpulira svojom valutom, rekao je Trump. Njegova je izjava u suprotnosti s predizbornim obećanjem da će proglašenje Kine valutnim manipulatorom biti prvi potez njegove administracije u sklopu planiranog smanjenja kineskog uvoza u SAD.

Glasnogovornik američkog ministarstva financija potvrdio je da polugodišnje izvješće toga ministarstva o valutnim praksama vodećih trgovinskih partnera, koji će biti objavljen koncem ovog tjedna, neće imenovati Kinu kao valutnog manipulatora.

Razlog promjene Trumpova stava, kako prenosi Wall Street Journal, leži u činjenici da Kina već mjesecima ne manipulira juanom, kao i procjeni da bi takav korak u ovome trenutku doveo u pitanje Trumpove pregovore s Pekingom o suočavanju sa sjevernokorejskom prijetnjom.

SAD je Kinu posljednji puta označio kao manipulatora valutom 1994. godine.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content