NASA OBJAVILA VELIKO OTKRIĆE: ‘Oceanski svjetovi’ na Saturnovim satelitima mogli bi skrivati neki oblik života!

Znanstvenici američke svemirske agencije NASA pronašli su sve što je potrebno za život na Jupiterovu satelitu Europi te Saturnovu satelitu Enkeladu.

Objavili su to sinoć na konferenciji za novinare u Washingtonu, izvještavajući o novim otkrićima vezanima uz istraživanja o oceanima izvan Zemlje, što je iznimno važno za istraživanje života u Sunčevu sustavu.

NASA-ini znanstvenici podsjetili su na to da su već ranije na Enkeladu snimljeni gejziri, u kojima su osim vode pronađeni i amonijak, metan, ugljični dioksid te tragovi organskih spojeva, a sada je letjelica Cassini otkrila i tragove vodika, što je značajno, jer otkriva da na Enkeladu postoje hidrotermalni izvori.

Osim što bi vodik mogao služiti kao hrana za (eventualne) mikrobe, znanstvenici su uzbuđeni jer i na Zemlji postoje geotermalni izvori koji omogućuju život neovisno o Sunčevoj svjetlosti. “Nakon 12 godina istraživanja znamo da Enkelad ima praktički sve što je potrebno za život kakav znamo”, uzbuđeno su priopćili znanstvenici.

Novo snimanje satelita Hublle otkrilo je i da bi satelit Europa lako mogao omogućiti život. S dvije godine razmaka, svemirski teleskop snimio je dva potencijalna gejzira. Iako astronomi nisu potpuno sigurni da je u pitanju gejzir, ističu da je oba puta snimljen na istom mjestu, na dijelu Europe na kojem je ranije izmjerena povećana temperatura.

Već dugo se o Europi nagađa kao najboljem kandidatu za život izvan Zemlje, a takva “komunikacija” kamene jezgre, tekućeg oceana i ledene površine je zadnji komadić slagalice.

Ispod ledene površine Jupiterove Europe nalazi se, naime, globalni ocean. Vjeruje se kako Europa, satelit velik kao naš Mjesec, ima dvostruko više vode od Zemlje. “Ako imate slani ocean, u kontaktu s kamenom jezgrom i niz izvora energije imate sve što vam je potrebno za život”, objasnili su znanstvenici.

U NASA-i ističu da su učinili sve što su mogli. Letjelica Cassini nije opremljena da bi detektirala konačne dokaze života, ali su pokazali da oba satelita mogu omogućiti (barem) postojanje mikroba. Zato nestrpljivo iščekuju 2020., kada kreće misija Europa Clipper.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content