TENZIJE RASTU: Sukob neizbježan?! Moskva i Peking pripremaju se za rat u Sjevernoj Koreji?

Američki predsjednik Trump (u krugu) poslao je nosač zrakoplova Carl Vinson u smeru Sjeverne Koreje

Kina i Rusija su poslale svoje špijunske brodove da prate američku flotu na čelu s nosačem zrakoplova koja putuje prema sjevernokorejskim teritorijalnim vodama, izvještava The Telegraph, prenosi Jutarnji list.

Peking je prošli tjedan zamolio Rusiju da im pomogne pri sprečavanju krize zbog Sjeverne Koreje. Kina se, naime, zabrinula da se američki predsjednik Donald Trump želi obračunati s režimom Kim Jong-una oko njegova programa nuklearnog naoružanja.

Američki je predsjednik u regiju poslao flotu predvođenu nosačem zrakoplova USS Carl Vinson, što se protumačilo kao poruka Pjongjangu. Trump je tu grupu plovila opisao kao armadu te je rekao da šalje i podmornice koje su puno moćnije od nosača aviona.

Japanski list Yomiuri Shimbun citirajući više izvora iz japanske vlade piše da su Kina i Rusija poslale špijunska plovila da prate Vinsona.

Ova vijest dolazi nakon informacija da su kineske turističke agencije prestale organizirati putovanja u Sjevernu Koreju, inače popularnu destinaciju među kineskim turistima. Među agencijama koje su prestale organizirati putovanja nalazi se i Ctrip – najveći kineski turoperator.

– Ne znamo kada ćemo ponovno nuditi putovanja u Sjevernu Koreju, rekli su iz Ctripa za jednu šangajsku internetsku stranicu.

Agencije su međutim rekle da ih vlasti nisu natjerale da prestanu s putovanjima u tajnovitu državu. Air China, najveći avioprijevoznik u Kini, također je prekinuo s letovima u Pjongjang. Oni tvrde da je to zbog izostanka interesa, ali drugi špekuliraju da se Kinezi zapravo potiho spremaju za realnu mogućnost da u Sjevernoj Koreji dođe do neke vrste konflikta.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content