Johannes Hahn: Srbija je lider u oblasti regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako je Srbija na dobrom putu i da uskoro očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima.

Hahn je nakon razgovora sa srbijanskim šefom diplomacije Ivicom Dačićem izjavio kako ne smije biti odlaganja u procesu pridruživanja, prenosi Blic.

– Uvjereni smo kako će nova poglavlja biti ubrzo otvorena. Svaka mogućnost se mora iskoristiti kako bi se zadržali zamah i dinamika ovog procesa. Srbiju želim pohvaliti i zbog liderstava u oblasti regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa – rekao je europski povjerenik novinarima.

Izrazio je razočarenje zbog “zapaljivih izjava pojedinih čelnika u regiji” i upozorio da se takve izjave mogu “obiti o glavu” onima koji ih izgovaraju.

– Želio bih izraziti svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih čelnika u regiji. Takve poruke, koje se mogu shvatiti kao miješanje u unutarnja pitanja susjednih zemalja i prizivaju mijenjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne – naglasio je Hahn.

Naglasio je kako Europljani imaju jak interes da u Jugoistočnoj Europi vladaju mir, stabilnost i prosperitet, navodeći da se to može postići jedino uz dobrosusjedske odnose i zajednički rad.

– Ako netko misli da ovakve izjave mogu stvoriti pritisak na EU, to je velika greška. To se lako može ”razbiti o glavu” pošiljatelju tih poruka – poručio je Hahn.

Izvor: hrsvijet.net

1 comment

  1. Marijan Glamocak

    Gospodine Hahn, znate li da je četnički fašistički pokret ponovno došao na vlast s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, četničkim vojvodom – koji je izjavio da je Vukovar srpski grad, sa šefom vlade, tj. novoizabranim predsjednikom Vučićem koji je za dio hrvatske pokrajine Banovine izjavio također da je to srpski teritorij. – Gospodine Hahn, mislite li četnički režim nametnuti Hrvatskoj? Izgleda da Vi i njemačka diplomacija na tome radite.

Odgovori

Skip to content