SEDAM ‘VRUĆIH TEMA’: Evo što su kandidati za gradonačelnika rekli na sučeljavanju u organizaciji Hrvatske udruge ‘Benedikt’

Gradonačelnički kandidati Andro Krstulović Opara (HDZ), Ivo Baldasar (Splitska stranka) i Davor Burazin (Hrast) sudjelovali su u utorak u sučeljavanju koje je u sklopu “Vidik-festa” organizirala Hrvatska udruga “Benedikt”.

Organizatori su za trojac koji se odazvao njihovu pozivu izabrali sedam “vrućih tema” – sanaciju Karepovca, Spaladium Arenu, izmjene GUP-a i izgradnju parkirališta, žnjanski plato, kulturnu politiku s posebnim osvrtom na “Marulićeve dane”, turizam te investicije i zapošljavanje mladih.

Očekivano, okupljeni su posebno emotivno reagirali na predstavu Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje”, pri čemu je Opara naglasio kako ona nema veze s kulturom, nego s provokacijom, te da bi manifestacija u HNK-u trebala slaviti dostignuća hrvatske kulture i njezinih dramskih umjetnika.

– Žalosti me što se na kraju dogodilo to da su probuđene strasti kod ogorčenih ljudi postale sastavni dio ovog performansa. Neki kandidati dolaze s tri kila teškim križem i koriste tu provokaciju da bi potencirali nekakva svoja uvjerenja – kazao je aludirajući na HGS-ovca Željka Keruma i dodao kako je Split u kulturnom smislu ušao u područje šunda i kiča.

DSC02076

Baldasar je dometnuo kako je riječ o provokaciji na koju je nasjeo dio naših sugrađana, dok je Burazin istaknuo kako je Hrast pokušao spriječiti održavanje predstave, koju smatra vulgarnom i namjerno provokativnom.

Što se tiče pitanja rješavanja problema Spaladium Arene, HDZ-ov kandidat smatra kako je ključno vratiti državu opet u “igru”, kao i riješiti situaciju s pravom građenja. Bivši poteštat je ponovio kako je Ivan Kuret (HDZ), jedan od njegovih prethodnika, potpisivanjem aneksa radikalno promijenio poziciju lokalne vlasti u tom projektu, dok je Burazinu glavni problem da teret i trošak cijelog slučaja ne padnu na Grad te zagovara angažiranje jakog vanjskog odvjetničkog ureda.

GUP bi se trebao stalno osuvremenjivati, kazao je Opara, a Baldasaru je poručio kako se takav dokument ne mijenja na posljednjoj sjednici, kada postaje “politička moneta za potkusurivanje”.

– Spremni smo ga donijeti u prvoj godini mandata – kazao je HDZ-ovac, dok je Burazin zagovarao stav da se GUP mijenja najranije svake četiri godine.

Protiv rušenja objekata na žnjanskom platou su Burazin i Krstulović Opara, dok je i Baldasar priznao da se u vezi s tim moglo više učiniti, ali je opet kao ograničavajući faktor naveo vijećnike.

DSC02080

HDZ-ov kandidat naglasio je kako Split sada turistima može ponuditi “sunce, more i falšu povijest”; bivši gradonačelnik rekao je kako se profilom gostiju trebaju baviti profesionalci, dok je Burazin stavio glavni naglasak na uređenje plaža.

I na kraju, u temi o investicijama, Opara je zazivao uvođenje reda i suradnju s državnim vrhom, Baldasar se požalio kako mu je baš to u mandatu nedostajalo, istaknuvši kako Banovini samo treba dati veće ovlasti, dok je Hrastov predstavnik istaknuo projekt tehnološkog parka na Dračevcu za mlade koji imaju ideje, a nemaju novac za njihovu realizaciju.

Karepovac

Što se tiče sanacije Karepovca, Opara je naglasio kako je pozvao ministra Slavena Dobrovića da “prestane s muljanjem”, a Baldasar je ponovio kako je Karepovac zreo za zatvaranje i sanaciju putem MBO tehnologije.

Burazin bi nastavio postojeći projekt, ali problem vidi u cijeni odvoza smeća za građane kada se izgradi centar u Lećevici, koja se kreće između 250 i čak 300 kuna.

– Ja bih prihvatio najjeftinije rješenje s obzirom na ekonomsku situaciju građana – kazao je, na što mu je Opara replicirao kako je najjeftinija tehnologija ujedno i najskuplja

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content