RAZMJERI DEMOGRAFSKE KATASTROFE: U deset godina ‘ispario’ je 2521 razred, osnovaca manje za čak 63 tisuće!

Državni zavod za statistiku izvijestio je da se protekle jeseni u tekuću školsku godinu upisalo 317.649 učenika osnovnih škola, tako da je u odnosu na školsku godinu 2006./2007., broj osnovaca pao za čak 17 posto.

U deset godina ispario je 2521 razred s po 25 učenika, što je ravno katastrofi, piše Večernji list.

Gledajući u razdoblje od posljednjih deset godina, broj učenika osnovnih škola smanjio se za čak 63.026! Smanjenje broja učenika rezultat je dvaju procesa, jedan je manji broj novorođene djece s čime se suočavamo desetljećima, a drugi iseljavanje.

Neovisno o broju rođene djece, sadašnja generacija osnovaca mogla je biti bogatija za 16 tisuća vršnjaka, da se nisu odselili zajedno s roditeljima. Da su se sva djeca zadržala u Hrvatskoj, skorom kraju školske godine i dugim praznicima veselilo bi se 335 tisuća djevojčica i dječaka rođenih između 2002. i 2010. godine, a ne samo njih 317.649, koliko ih je jesenas upisalo godinu.

Ugašeno 664 razreda

Osnovna škola u Hrvatskoj je obvezna i sve do novog emigracijskog vala, broj upisanih od 1. do 8. razreda poklapao se s brojem rođenih prethodnih sedam do 14. godina. U ovom trenutku, Hrvatska je zajedno s njihovim roditeljima, ostala bez 16.000 djece između 7. i 15. godina, a to bi bilo 664 razreda s po 25 učenika.

Slavonija prednjači u sivoj statistici sve manjeg broja učenika u osnovnim i srednjim školama. Zbog loše demografske slike i masovnog iseljavanja čitavih obitelji, broj srednjoškolaca u Brodsko-posavskoj županiji u protekle četiri godine smanjio se za oko 1100 ili 16 posto.

Samo ove školske godine upisano je 250 srednjoškolaca manje nego prethodne. Još je gora situacija u osnovnim školama, u kojima nastavu ove godine pohađa oko 14 posto manje učenika nego lani.

Gase se seoske škole, mladi se sve teže odlučuju na brak

Seoskim školama zbog izrazito malog broja učenika prijeti ukidanje. U Požeško-slavonskoj županiji već su se zatvorile pojedine osnovne škole, najvjerojatnije će biti još takvih slučajeva, budući da su troškovi održavanja školskih objekata i zaposlenika visoki, a upitna je i kvaliteta odgojno-obrazovnog rada.

“Ekonomska situacija je teška, nezaposlenost je velika i mladi ljudi se sve teže odlučuju na brak. Učenika je sve manje, odlaze cijele obitelji, najviše u Njemačku”, kaže ravnateljica OŠ Bogoslava Šuleka Slavica Đurđević te dodaje:

“Ako želimo da se stanje promijeni, najvažnije je osigurati otvaranje novih radnih mjesta”.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content