Novinarska legenda Seymour Hersh: Laganje je postalo glavni medijski proizvod

Dobitnik Pulitzerove nagrade tvrdi: “Američka republika je u nevolji; mi lažemo o svemu, laganje je postalo glavni medijski proizvod”. (Ako imate dovoljno dobar želudac, zavidnu hrabrost i puno mašte, pokušajte zamisliti što se tek na tom području događa u Hrvatskoj)

 

{jathumbnail off}Hersh kaže da se američki mediji plaše kritički pisati o Obami. Ovaj 76-godišnjak nudi i rješenje: treba zatvoriti informativne mreže kao što su NBC i ABC. Također predlaže da se otpusti 90 posto urednika standardnih, glavnih medija.

Ova novinarska legenda tvrdi da ‘niti jedna riječ’ Obamine administracije o operaciji likvidacije vođe Al Qaede nema u sebi ni zrnca istine. U intervjuu danom za londonski Guardian, Hersh oštro napada američke medije zbog toga što ne propitkuju Bijelu kuću o čitavom nizu spornih poteza, od špijuniranja vlastitog naroda od strane NSA, preko mučkih i ubilačkih napada putem dronova (bespilotnih letjelica) do agresije na Siriju.

Prema Hershu – koji je stekao svjetski ugled 1969. razotkrivši masakr u My Laiju i njegovo zataškavanje tijekom Vijetnamskog rata, radi čega je 1970. dobio Pulitzerovu nagradu za Izvještavanje o međunarodnim zbivanjima – problem je u tome što američki mediji dopuštaju Obaminoj administraciji da nesmetano laže.

‘To je zaista jadno. Ne samo da su poslušni do bola, nego se plaše kritički pisati o tom tipu [Obami].’ Glede prepada na Bin Ladenovo sklonište u Pakistanu, premda je Bijela kuća rekla da je brza sahrana njegova trupla u moru, u roku od 24 sata od njegove smrti, bila sukladna islamskoj tradiciji, ubrzo se saznalo da to nije uobičajena praksa. Kako navodi infowars.com, Bijela kuća je više puta mijenjala svoju priču.

Isprva su tvrdili da slike iz ‘operativne sobe’ pokazuju Obamu, potpredsjednika Joea Bidena, Hilary Clinton i ostale članove sigurnosnog tima kako napeto gledaju izvođenje te operacije, iako je kasnije utvrđeno da su telekomunikacijske veze sa specijalcima bile u prekidu.

Hersh je rekao da američki tisak provodi ‘toliko vremena u pokornom služenju Obami da je to naprosto smiješno’. Po njegovom mišljenju, rješenje bi bilo sljedeće: treba zatvoriti informativne mreže kao što su NBC i ABC te otpustiti 90 posto urednika glavnih medija i zamijeniti ih ‘pravim’ novinarima koji se ne plaše govoriti istinu pred vlastima.

‘Američka republika je u nevolji; mi lažemo o svemu, laganje je postalo glavni medijski proizvod’, kaže Hersh.

Autorica: Maire-Louise Olson

Odgovori

Skip to content