DR. MARKO JUKIĆ: Hod za život – Hodaj s nama!

U subotu 20. svibnja 2017. u Hrvatskoj se održava nacionalni HOD ZA ŽIVOT (Zagreb & Split). To je građanska inicijativa, koja se održava diljem svijeta, kojom se ljude želi podsjetiti na temeljne vrijednosti, jedinstvenost i dostojanstvo života svakog ljudskog bića u svim fazama života.

Želi se skrenuti pozornost na nepovredivo dostojanstvo svakog ljudskog bića od začeća do prirodne smrti. Nadalje želi se naglasiti važnost obitelji za razvoj i napredak društva. U vremenu kada pojedine skupine zagovaraju „kulturu smrti“ nasuprot „kulturi života“, kada se rastače obitelj u ime navodne slobode i „prava na izbor“ valja podsjetiti da nanošenje zla, ubojstvo nevinog u utrobi majke, usmrćivanje starih i nemoćnih nije odraz slobode već činjenje zla. Nametanje svog prava, svog lošeg izbora, na štetu drugoga ne može biti civilizacijski pomak naprijed već nazad, ne može biti humani čin već je zločin. Sloboda podrazumijeva odgovornost, ako se netko slobodno ponaša po svojoj volji bez obzira na druge, bez obzira na okolinu i društvo to se ne može smatrati slobodom, to je anarhija i nasilje.

1aPrvi nacionalni Hod za život u Hrvatskoj održan je u Zagrebu 21. svibnja 2016. godine.

2 aZagreb, 21. svibnja 2016.

3 aZagreb, 21. svibnja 2016.

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je pismo sudionicima prvog nacionalnog Hoda za život, obitelj i Hrvatsku. Poruke iz pisma:

„Neka ovaj Hod bude poticaj svima nama da prepoznamo ono dobro, plemenito i pozitivno u svakom ljudskom životu, u našim obiteljima, u našoj domovini Hrvatskoj, te da pristupimo traženju novih prilika, mogućnosti i vlastitih potencijala za rješavanje problema i stvaranja prijateljskog ozračja prema životu u njegovoj sveukupnosti. Neka istovremeno ovo naše nastojanje u korist „kulture života”, a protiv „kulture smrti”, uključi i suosjećanje sa ženama pogođenim egzistencijalnim i moralnim dramama, kao i ženama koje se nalaze pod pritiskom okoline, što sve, nerijetko, značajno utječe na njihove odluke s obzirom na otvorenost životu i prihvaćanje novoga života!“

Neka nam, Hod za život, zaista bude poticaj!

Nije prvi put da se u Splitu održava Hod za život. Do sada je ta građanska inicijativa imala manji obim a sada se želi što više građana uključiti u akciju i sve veći broj ljudi osvjestiti o svetosti ljudskog života, želi skrenuti pozornost o važnosti obitelji, dati potpora obitelji kao temeljnoj jedinki društva. Tako je u četvrtak 21. travnja 2015. godine je Župa sv. Marka s Neslanovca u Splitu, u suradnji s pro-life organizacijama grada Splita, organizirala skup na splitskoj Rivi pod nazivom „Hod za život”. Cilj skupa bio je osvijestili lokalnu zajednicu o svetosti svakog života. Program je bio pun pjesme, dječjih recitacija i svjedočanstava majki. Skup je završio procesijom do Banovine za vrijeme koje se molila Gospina krunica. Evo nekoliko fotografija s tog skupa.

4 aSplit, 21. travnja 2015.

5 aSplit, 21. travnja 2015.

6 aSplit, 21. travnja 2015.

Organizatori skupa se naglasili da: „Malom žrtvom i molitvom želimo izmoliti spas za nerođene, za svu djecu kojoj prijeti smrt pobačajem, te da se u Hrvatskoj donesu zakoni koji će braniti dostojanstvo ljudskog života. Pridružite nam se svi da s pjesmom i molitvom dotaknemo ljudska srca i darujemo novi život!”
Hodaj s nama za život, obitelj i Hrvatsku!

U Splitu je polazak ispred CRKVE GOSPE OD ZDRAVLJA u 10 sati.

U subotu, 20. svibnja 2017. podržimo kulturu života, tražimo zaštitu nerođenih i dajmo potporu obitelji kao temeljnoj jedinki normalnog društva.

Dr. Marko Jukić

Odgovori

Skip to content