DUJMOVIĆ Kako je moguće da se nikada nitko nije usudio postaviti pitanje o biračima iz Srbije? Uredan popis birača za Pupovca je etničko čišćenje!

Kao što imamo dogovornu umjesto tržišne ekonomije, o čemu kraljevski svjedoči Agrokor, tako imamo dogovornu pravnu državu, a ne državu u kojoj je pravna sigurnost utemeljena samo i jedino na zakonu.

I zato smo tu gdje jesmo i to nam je ostavština iz slavnih komunističkih vremena. Još kad tome dodamo znameniti refren “nitko nas ne može tako malo platiti koliko mi možemo malo raditi” dobijemo ono što imamo: “bivšu socijalističku republiku Hrvatsku”, kako glasi stvarni sadržaj današnje Hrvatske koja ima samo papire kao hrvatska država! Naime, godinama možete čuti priče da hrvatski Srbi iz Srbije masovno stižu na lokalne izbore i da im se pri tom ne samo sugerira za koga glasovati, nego im se za tu uslugu još i plaća. Zacijelo kao dnevnica, troškovi puta i pod egidom “evo da imate na putu”. I svi znaju o čemu se radi i svi znaju od kuda takva taktičnost organizatora puta i svi znaju koga moraju zaokružiti ne bi li se na izletu i honoraru nekako odužili skrbnim organizatorima. I tako to bude, kaže legenda, već 15-ak godina.

Senzacionalno hrvatsko istraživačko novinarstvo koje sve zna o diplomi Milijana Brkića ili broju pušaka generala Glasnovića, nikada, ali baš nikada, stranicu novina ili prve minute informativnih emisija nije posvetilo ovoj potencijalnoj političkoj prostituciji. I sada je istina bljesnula u svoj brutalnosti: u kameru RTL-a Dragan Milanko koji je iz Obrovca, ali živi u Beogradu, izjavio je: “Daju oni listiće, brojeve koje trebaju zaokružiti… Bila su tri autobusa, auta je bilo negdje preko 50. Plaćaju po 2000 kuna četiri glasa i prijevoz iz Srbije ovamo”. Milanko dodaje kako misli da sredstva idu iz Srpskog nacionalnog vijeća, te ističe da “na taj način kupuju glasače, glasove kupuju, vjerojatno pobjeđuju zbog toga….”.

Prema riječima organizatora puta Miodraga Gagića iz Novog Sada, autobus je naručio Branislav Švonja iz Demokratske partije Srba, koja je na ovim izborima poduprla SDSS. Dodaje da mu je zajamčeno 10 tisuća kuna za troškove puta, a da su putnici trebali glasovati za SDSS-ovu listu. Dakako, Milorad Pupovac i čelnici SDSS-a oštro demantiraju te navode, ali je po prvi put DORH odlučio prestati šutjeti i istražiti o čemu se radi. Jesu li ljudi dobivali novac za glasovanje ili nisu utvrdit će (valjda!) policija, no izjave sudionika cijele svinjarije su više negoli kategorične i potvrđuju glasine koje slušamo 15 godina. No, na načelnoj razini valja postaviti pitanje kako je moguće da se nikada nitko nije usudio javno postaviti ova pitanja? Tko je taj koji je naložio da se žmiri, tko je taj koji bi svaki put rekao “ma pusti to”?

Osim toga, zakonska norma je prejasna: Zakon o prebivalištu donesen je 2012., pa je najprije, primarno zbog srpskih zahtjeva, odgođen na godinu dana zbog tzv. prilagodbe, pa ni to nije bilo dovoljno, pa se onda iz istih krugova tražila još jedna dodatna godina za prilagodbu, pa je opet primjena odgođena na godinu dana, no danas na tu temu, pet godina nakon donošenja zakona, nema nikakve dvojbe: prebivalište označava adresu na kojoj se neka osoba trajno nastanila i iz toga izlaze njegova biračka prava. Ako ovdje nemate prebivalište, nemate niti biračko pravo i to je početak i kraj priče. No i nakon svih tih godina prilagodbe i odgode primjene zakona Pupovac opet traži da se zakon zapravo na izbjegle hrvatske Srbe ne primjenjuje! On time dovodi u pitanje provođenje zakona koji je donesen prije pet godina i doživljava ga, zamislite, kao novi oblik etničkog čišćenja! Kakva ucjena!

Dakle, ako donesemo zakon koji dakako vrijedi za sve, vi ćete ga proglasiti etničkim čišćenjem samo zato jer nekim hrvatskim Srbima više ne dopušta da žive u Srbiji i 20 godina nakon što tu ne žive, redovito određuju u Hrvatskoj lokalnu vlast na prostoru gdje su nekad živjeli? Zabrana da nekome određujete lokalnu vlast premda tu ne živite, za Pupovca je novi oblik etničkog čiščenja! Notorno je primjerice da već godinama brojni hrvatski Srbi primjerice u Kistanje dolaze isključivo na glasovanje, odglasuju za SDSS, vrate se u Srbiju, a lokalni Janjevci koji su tamo u većini, dobivaju oktroiranu srpsku vlast! I svake četiri godine predstava se ponavlja. I tako 20 godina! Pa čak i GONG tvrdi da tako nešto nije pošteno! I kada takvu praksu želite promijeniti, Pupovac vas optužuje za etničko čiščenje!

No, 100 puta je rečeno i opet valja ponoviti: ništa tu nije kriv Pupovac nego uvijek samo i jedino hrvatska vlast koja sve ovo dopušta! Da stvar bude još gora, hrvatske vlasti ne samo da Pupovcu dopuštaju da radi što mu se prohtije, nego ta ista hrvatska vlast godinama ignorira elementarne zahtjeve primjerice Hrvata koji žive u Kistanju. Vidite, iz Kistanja tri puta tjedno imate autobus za Beograd i svaki dan autobusnu liniju za Banju Luku, ali nemate autobusnu liniju Kistanje-Šibenik koja je Janjevcima silno važna i traže je već 20 godina! Zato jer nema te linije, djeca primjerice uopće ne mogu upisivati školu u Šibeniku! Tko je taj koji je odlučio da je iz Kistanja potrebna svakodnevna autobusna linija za Banju Luku i čak tri puta tjedno za Beograd, a unatoč vapajima Janjevaca, nikada nije otvorena linija za Šibenik? Nije za to kriv Pupovac nego hrvatske vlasti i to svih ovih 20 godina koliko ih Janjevci mole da se ta linija otvori! Isto vrijedi i za ignoriranje Zakona o prebivalištu, tim prije što se čini da će hrvatske vlasti opet otvoreno stati uz Pupovca, pogotovo ako uzmemo u obzir ono što bivši ministar policije ovih dana tvrdi.

“Čim sam smijenjen, 1.svibnja, izdan je usmeni nalog da se u svim policijskim postajama obustavi proces brisanja lažno prijavljenih birača. Također, od 1. svibnja prema informacijama ništa se nije činilo da se spriječi ponovno prijavljivanje otprije izbrisanih građana”, ističe ovih dana bivši ministar policije Vlaho Orepić te dodaje da ga nitko ne može razuvjeriti da na djelu nije organizirana politika HDZ-a i SDSS-a da se zaustavi smanjenje broja fiktivnih birača. Orepića još nitko nije demantirao, a ako dođe do preslagivanja nove Vlade, što mislite, kako će završiti ova storija?

Autor: Tihomir Dujmović/direktno.hr

Odgovori

Skip to content