Kolinda Grabar Kitarović: Ne smijemo dopuštati da nam susjedne zemlje stvaraju imidž

Danas se održava još jedna konferencija Hrvatska kakvu trebamo, koja je, nakon prvog izdanja održanog prije dva mjeseca, prerasla u jedan od najvažnijih društvenih i političkih događaja u Hrvatskoj.

Na današnjoj konferenciji u prvom je planu brendiranje Hrvatske, odnosno pozicioniranje Hrvatske u svijetu, i to kroz prizmu definiranja nove vanjske politike Hrvatske, prepoznatljivosti hrvatskih proizvoda na svjetskom tržištu, hrvatske kulture i kulturne baštine te tko smo mi i kako se možemo predstaviti svijetu.

Konferencija se održava u hotelu Esplanade u Zagrebu

I ovaj put izlaganje je održala predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i to na temu Hrvatska i svijet – geopolitički i geostrateški okvir. Naglasila je, između ostalog, važnost snažnog lidera u prepoznatljivosti države. Prva asocijacija na SAD vjerojatno bi bila predsjednik Donald Trump, rekla je.

Međutim, uloga lidera može imati samo kratkoročan učinak ako nije praćena konkretnim političkim i institucionalnim potezima – rekla je Grabar-Kitarović. Istaknula je da je važno postaviti pitanje što državu čini posebnom i različitom od drugih.

Predsjednica kaže da imidž Hrvatske može utjecati i na njezinu sigurnost, demografske potencijale… Spomenula je negativan primjer filma Borat zbog kojeg je Kazahstan dobio imidž nazadne i ksenofobne države, a zbog čega je Kazahstan morao uložiti goleme napore u rebrendiranje.

Navela je i primjer Danske, s objavom karikatura Muhameda, koja je izazvala tolike reakcije u svijetu da je izvoz danskih proizvoda u većinu država arapskog i muslimanskog svijeta pao doslovno preko noći. Kao pozitivni primjer navela je rebrendiranje Španjolske nakon pada Francisca Franca.

Brendiranje Hrvatske pretpostavlja definiranje sveobuhvatne strategije, u što su uključeni svi akteri državne vlasti, ali i nevladina sektora, raznih agencija kulturnog, sportskog i drugog sektora.

Može se zaključiti da se nacionalna reputacija ne može konstruirati, ona se mora zaslužiti – rekla je predsjednica. Grabar-Kitarović rekla je da je prvo što se čuje kada se spomene Hrvatska: prekrasna zemlja, zatim Dubrovnik, sportaši, Davor Šuker, Cro Cop u Japanu, Janica Kostelić diljem svijeta… S druge strane nismo dovoljno učinili da promoviramo Hrvatsku kao državu inovacija, smatra.

Navijači se, kaže, spominju i u pozitivnom i u negativnom kontekstu. Predsjednica je rekla da je, kad se govori o politici, prva riječ koju čuje – Balkan.

Moramo napraviti istraživanja u zemljama koje su nam važne da testiramo koje su to asocijacije na Hrvatsku, koje su to predrasude, i na osnovi toga definirati svoju strategiju – rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je važnost “Inicijative triju mora” i iskoraka iz balkanskog okruženja.

Moramo se rebrendirati od faktora stabilnosti na jugoistoku Europe u snažnog igrača na sjevernoatlantskoj sceni. Iznimno sam razočarana kad čujem katkada od naših gospodarstvenika kako se naša diplomacija zatvorila u sebe, kako su se zatvorili u urede, kako ne djeluju niti u pomoć tvrtkama koje dolaze na određeno tržište, niti u brendiranju Hrvatske u smislu javne diplomacije – rekla je predsjednica.

Moramo mijenjati mentalitet, mi smo država ljudi koji su jako otporni prema promjenama i volimo vjerovati u dogme koje smo sami stvorili. Ne smijemo dopuštati da nam druge, susjedne zemlje stvaraju imidž, što se već počelo događati u odnosu na Drugi svjetski rat i Domovinski rat – naglasila je Grabar-Kitarović, prenosi Večernji list

Izvor: ovdje

1 comment

  1. Ivan

    Predsjednice, nemoj više putovati u Beograd Vučiću, Svjet će vam reći da se družite sa četnicima, znate ni našem narodu nije to po volji, da se družite sa Srbima, oni su izvršili agresiju na Hrvatsku ubijali naš narod, djecu i počinili genocid u Vukovaru ,Škabrnji Dubrovniku i BiH Srebrenici i svijet kaže sa kim se družiš onakav si! Zato Ljubazno molim, pripazite na to, sa kim se družite.

Odgovori

Skip to content