NINO RASPUDIĆ: Stier puca na Plenkovićevo mjesto

Što ostavka Davora Ive Stiera na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova znači za HDZ, a što za Vladu? Je li ostavka rezultat ideoloških razmimoilaženja s HNS-om?

Gostovali su: prof. dr. sc. PERO MALDINI, Sveučilište u Dubrovniku, doc. dr. sc. NINO RASPUDIĆ, politički komentator, doc. dr. sc. VIŠESLAV RAOS, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, JASMINA POPOVIĆ, politička komentatorica HRT-a.

Ovo što smo danas čuli je pokušaj gospodina Stiera da to što tiše izvede. On se premijeru obratio imenom, on ‘ostaje lojalan Andreju, on ostaje uz Andreja i u stranci’, primjetila je Jasmina Popović. Smatra da će se političke posljedice ovoga poteza tek vidjeti, ali i da tek sada kreće borba za teren.

Stier je popularan u stranci, u njega se uzdaju oni koji su protiv Plenkovića. Milijan Brkić je jak na terenu, kao i Vladimir Šeks. Zapravo je Plenković na terenu najslabiji, smatra.

Stier puca na Plenkovićevo mjesto, smatra Nino Raspudić. U ovoj situaciji Plenković je Karamarko, Stier je Plenković, a Jandroković je Jandroković.
Ipak, ako se sve dublje analizira, Stier se zapravo polu-distancirao, napomenuo je. Kontradiktorno je da se ne slaže sa političkim zaokretom, ali ipak ostaje politički tajnik, smatra. Stieru bi idealna situacija bila da pukne parlamentarna većina, uvjeren je Raspudić.

On se na vrijeme distancirao, kao Plenković od Karamarka, pa može koalirati i s Mostom, ali i sa novom desnicom Esih-Hasanbegović.

Smatra da ostaje vidjeti, ukoliko Stier dođe na čelo HDZ-a, hoće li nastaviti igru iste oligarhije ili će temeljito raščistiti stranku, prije svega njen vrh.

Dugoročno se već nekoliko mjeseci radi na restrukturiranju HDZ-a i pripremi za unutarstranačke izbore, kazao je Višeslav Raos. Smatra da bi Stier sada mogao preuzeti nekoliko uloga. Iz Plenkovićeve perspektive, Stier bi mogao pacificirati dio stranke, smatra.

Istovremeno, njih dvojica imaju različitu viziju HDZ-a. Plenkovićev HDZ i Stierov HDZ nisu ista vrsta HDZ-a, istaknuo je Raos.

Pero Maldini smatra da Stier kao politički tajnik neće imati previše prostora za ‘soliranje’. Smatra da je sad upitno hoće li Stier pacificirati desno krilo HDZ-a ili će ići protiv Plenkovića. Vjeruje da će prije biti ovo prvo. Na upit voditelja o dvostranačju, rekao je da smo sve bliže tome.

Kada je riječ o koaliciji HDZ-a i HNS-a, Raspudić smatra da bi u budućnosti mogao biti prijeporan Pelješki most. Maldini, pak, vjeruje da bi to mogao biti dodatni kapital, ako Vlada bude funkcionalna. Na upit o njezinu trajanju, Raspudić je rekao da će se raspasti s definitivnim krahom Agrokora.

Emisiju možete pogledati ovdje.

Izvor: HRT

2 comments

  1. strauss

    Hadezeovci, nevaljadu vam Zlatko, Bruna, Most, imate vi svoje “JEBIVJETRE” Plenkovića,Pupovca, Pusićku, Šeksa, Vrdoljaka, Peđu, eto stigla vam jei tajnica iz četničkog ureda Jovana(Ivice) Dačića,koju je drug Plenković imenovao za ministricu vanjskih poslova. Ne boli mene hadezeove komunjare i pederčine i ostale lopine satana i zločinca tita, nego me zabrinjava moja draga Crkva i njeni “paroci” oni već odavno vrludaju tražeći po otoku Čijovu, Baden Wintebergu “more” i ostalu udbašiju mije, tome, slvke, mate, mile ,đanija , dakako, potporu da se neotvori arhiva satrapa i zločinca tita i svih njegovih skojevaca i komunjara kako bi ostala skrivena “djela” njihova! Nikada nisam posumnjao u Krista Koji je rekao: Istina ce Pobijediti i vijerujem u dan Njegove izrečene Misli!i

Odgovori

Skip to content