U kandžama nemilosrdnih gospodara novca

 

Priča S. B. krenula je ulaskom njezinog supruga u građevinski biznis. To je biznis s enormnim zaradama, ali i s mnogo neplatiša. Jedna siva zona koju nitko nikada nije iskorijenio. Umjesto zarade, njezin je suprug naletio na ogromne minuse.

 

 

{jathumbnail off}Ova priča S. B. priča je naše stvarnosti. Svakodnevica jedne državne destrukcije. Stradaju obitelji zbog ogromnih zarada banaka i poreznih zakona. Čovjek čovjeku u toj situaciji postaje vuk, raspadaju se obitelji jer se supružnici ne snalaze u grotlu novčanih pritisaka, nesuglasice i nedostatak novca kumuju raspadu obitelji. Krivica se traži u vlastitom domu, obitelji, a tek kada se obitelji raspadnu, supružnici shvaćaju prijevaru. Ona kreće od destruktivnih zakona i prevelikih kamata, a privredni subjekt nije zaštićen od neplaćanja. Zapravo poslujete u nemogućim uvjetima i nadate se progresu. Tu činjenicu nitko ne objašnjava novim poduzetnicima koje na kraju zbog naivnosti lešinare banke i država. Takvih je najviše. Oni su “hrana” za punjenje blagajna banaka i država.

Priča S. B. krenula je ulaskom njezinog supruga u građevinski biznis. To je biznis s enormnim zaradama, ali i s mnogo neplatiša. Jedna siva zona koju nitko nikada nije iskorijenio. Umjesto zarade, njezin je suprug naletio na ogromne minuse. Nisu mu plaćali za odrađene poslove i dug neplatiša se popeo na 1 500 000,00 kn. Nije imao zaštitu od države u vezi s neplaćanjem usluga.

Za to vrijeme on je morao podmirivati obveze prema državi koja nije marila za njegove neplatiše, već je htjela osigurati svoj novac iz njegove tvrtke. U tom trenutku nastao je kaos. On je kao privrednik morao plaćati svoje obveze, ali njemu nitko nije morao plaćati za njegov rad. Gladna usta izazvala su svađu. Obitelj se raspadala, a supružnici su međusobnim okrivljavanjem izgubili ono najljepše – obitelj. Danas supruga razumije da financijske dubioze nije izazvao samo suprug, nego potpuna zakonska nestabilnost naplate dugovanja. Shvaćaju oboje da je ovakav plan otimanja imovine i uništavanja radno sposobnih trend politike u svijetu. Banke tu igraju odlučujuću ulogu. One su zaštićene u svojim potraživanjima od države, pojedinac iz ove priče nije zaštićen. Takvo je stanje i danas, ovršitelji zapravo provode ovrhe banaka, sve ostalo je puno teže dokazati ako je netko vama dužan. I traje do beskonaćnosti.

Obitelj S. B. iz Rijeke da bi spasila svoj posao u građevinarstvu odlučila je dignuti hipotekarni kredit na svoju očevinu, dok neplatiše ne plate dug od 1 5000,000 kn. Kredit je dignut u Erste banci. Kredit od 42000€ . Zalog je bio stan od 78m2 u Rijeci od 1 500 000,00k vrijednosti.

Neplaćanja partnera se i dalje gomilaju, a kredit je trebalo plaćati. Banka nije imala razumijevanja za supruga i njegove privredne probleme. Suprugova tvrtka je plaćala banci koliko je mogla i kada je na računu imala sredstava. Umanjene rate banke nisu zanimale, samo puni iznos. Do raskida ugovora u svezi ovoga kredita, tvrtka njenog supruga je otplatila 100 000,00kn. Na kraju zbog neplaćanja tvrtka njenog supruga je propala, a krediti su ostali. Erste banka je odbila reprogramacija duga, službenici banke su odlučili da ovrhom naplate dug.

Danas S. B. očekuje prema rješenju suda blokadu svih primanja i oduzimanje nekretnine koja je duplo vrjednija od dignutog kredita. Zakon je na strani banke. Očekuje izbacivanje na ulicu s djecom, nakon što se i obitelj raspala. Destrukcija nastala raspadom obitelji nastavila se izbacivanjem obitelji na ulicu.

“Stvoreni socijalni slučajevi na umjetan način svakodnevica su organiziranih državnih sustava”, rekli su nam iz udruge “Živi zid” koja se bavi deložacijama. Zakoni su sastavljeni za otimanje od pojedinaca, guši se namjerno svaki prosperitet. Uništenje obitelji praksa je koju oni viđaju svakodnevno i razlog je što pomažu ljudima. Žele osvijestiti obitelji i uperiti prst krivnje na onu stranu koja ne štiti pojedinca. Državu i banku.

Obitelji su osnova opstojnosti društva. Zdrava obitelj, zdravo društvo.

 

Autor: Igor Drenjančević/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content