POVODOM DANA SVETOG BENEDIKTA – ZAŠTITNIKA EUROPE: Nova Europa – ima li nade?

Sv. Benedikt je osnivač benediktinskog reda i zapadnoeuropske kršćanske kulture. Benediktinci su svojim djelovanjem oblikovali europsku povijest stoga je papa Pavao VI. sv. Benedikta proglasio zaštitnikom Europe.

Europska unija danas

Europska unija (EU) je danas na raskrižju biti ili ne biti zbog svoje loše definirane politike i manjka pravih vođa (državnika-vizionara) ima mnogobrojne poteškoće: migracije iz Afrike i Bliskog istoka, terorizam, lošu obrambenu sposobnost, loš način donošenja odluka, preveliku administraciju, neučinkovitost, nedosljednost, poticanje diktatura, omalovažavanje kršćanskih vrijednosti, nametanje liberalne filozofije života, itd.resize

Ravnopravnost u EU ne postoji jer što čelnici velikih i jakih (Njemačka, Francuska) odluče tako mora biti iako su načela zajednice ravnopravnost svih država (naroda). Postoje dvostruki standardi, postoji Europa dviju brzina (za bogate i za siromašne).

Neki su pobrkali lončiće te govore o „europskim vrijednostima“ a da nisu definirali i usaglasili te vrijednosti sa svim članicama EU. Koje su to europske vrijednosti danas? Nove „europske vrijednosti“ po eurobirokratima jesu: sekularizam, konzumerizam, hedonizam, negiranje naravnih zakona, siromaštvo, egzistencijalna nesigurnost, negacija vjere i tradicije, cenzura i teror medija, diktatora moćnih. A gdje je tu čovjek, gdje je obitelj, gdje je humanost i duhovnost? EU birokrati nameću svoje vrijednosti te vrijeđaju ljudsko dostojanstvo.

Poljska i Mađarska nisu suglasne s nametnutim direktivama Bruxellesa pa dobivaju prijetnje i opomene. Poljska i Mađarska ne žele primiti određene kvote imigranata koje su birokrati u Bruxellesu propisali. EU birokracija nameće svoje stavove i ucjenjuje države financijskom potporom. Oni zaboravljaju da nisu svi spremni prodati svoje dostojanstvo i nacionalni suverenitet za šaku eura. EU birokrati nisu ništa shvatili niti naučili, ili ne žele shvatiti i naučiti, iz izlaska Velike Britanije iz Unije. Velika Britanija nije pristala na birokratske zakone iz Bruxellesa kojom se ugrožava njena sigurnost i napušta Uniju.

Današnju EU je Vladimir Bukovski, disident iz sovjetskog vremena, usporedio s bivšim Sovjetskim savezom a Europsku komisiju s partijskim Politbiroom. Naglasio je da EU ide prema totalitarnoj državi i ako se to dogodi da će uslijediti neminovni raspad zajednice. EU pokušava stvoriti (preodgojiti) nove ljude i stvoriti „europski narod“ koji ne će mariti za nacionalnost, tradiciju, vjeru, obitelj i ponašanje. Takav europljanin/europljanka će biti amorfna masa koju će se moći mjesiti, usmjeravati po želji EU birokrata. Očito je da eurobirokrati nisu ništa naučili iz povijesti, svi slični dosadašnji projekti su propali.EU-raspad

Članice EU nisu sretne totalitarnom državom, narodi su već glasovali protiv Ugovora iz Maastrichta (Danska), ugovora iz Nice (Irska) i Lisabonskog ugovora pa se više ne pita narod na referendumu je li suglasan ili nije već se pitanja rješavaju preko parlamenata. Naime, pritiscima i novcem se pridobiva članove parlamenta i oni izglasaju sve što birokrati traže. Švicarska je bila prisiljena da na isto referendumsko pitanje glasa pet puta, svaki put je odgovor bio negativan ali namjera je da se isto referendumsko pitanje ponavlja sve dok odgovor ne bude pozitivan! I to se po EU birokratima zove demokracija, sloboda izbora! Treba jasno kazati da je to diktatura!

Prije ili kasnije „europljanin“ će se zapitati tko sam ja, odakle dolazim, tko su mi preci, kuda idem i zašto radim ovo što radim.

“Europska žandarmerija” (“Eurogendfor“) bi uskoro mogla postati „europska policija“ koja će gušiti valove nezadovoljstva diljem Europe.

Vladimir Bukovski kaže za Europski parlament: Europski parlament (EP) se bira po izbornom sustavu koji ničim ne predstavlja reprezentativnost. O čemu odlučuje? O postotku masti u jogurtu i takvim stvarima.thinkstockphotos-501917138

Europska komisija sliči sovjetskom Politbirou: članovi komisije ne polažu račune nikome, nisu izabrani ni od koga, niti izravno od strane građana. Odluke komisije postaju zakoni!? Zakonima EU se gaze građanske slobode, ne priznaje se pravo na izbor ako nije u skladu sa stajalištima EU birokrata. Ministri u EU su zastupnici i donose zakone bez parlamenata zemalja članica. To je jedan oblik diktature koji ide u smjeru EU totalitarizma bez prava na prigovor. Velika Britanija se nije htjela povrći gubitku prava na odlučivanje o važnim stvarima pa je započela proces izlaska iz EU. Ako EU nastavi tim smjerom pitanje je vremena kada će napuhani balon totalitarizma puknuti. Ekonomska nestabilnost u kojoj se EU nalazi će biti okidač za pucanje po šavovima. EU dviju brzina će izazvati silno nezadovoljstvo i nove nesporazume koji se neće moći sanirati eurima.

Što EU nudi „malim“ narodima?

„Malim“ narodima Unija nudi diktaturu „velikih“ i moćnih, nudi apsurdne zakone briselskih birokrata, nudi ropstvo. Samo Unija (EU birokrati) može donositi i usvajati pravno obvezujuće akte, dok države članice to mogu činiti samostalno samo ako ih za to ovlasti Unija ili u svrhu provedbe akata Unije. 1._HR-EU_-2-Nažalost, EU diktatura je ozakonjena pa članice nemaju mogućnost da utječu na važna pitanja života, rada i budućnosti Unije. U isključivoj nadležnosti Unije jesu: 1. carinska unija; 2. pravila o tržišnom natjecanju potrebna za funkcioniranje unutarnjeg tržišta; 3. monetarna politika; 4. očuvanje morskih bioloških resursa u sklopu ribarske politike; 5. zajednička trgovinska politika, tako da članice ne mogu voditi samostalnu gospodarsku politiku.

Ima li nade?

Današnja Europa je na nizbrdici koja vodi u provaliju te je krajnje vrijeme da se Europa vrati svojim kršćanskim vrijednostima. Obitelj, bračna zajednica muškarca i žene, je osnovna stanica života u kojoj se ljubi, rađa i raste pa joj treba dati, vratiti, položaj u društvu koji zaslužuje. Obitelj se razara poticanjem sebičnosti, hedonizma, konzumerizma, neprirodnih oblika ponašanja, stvaranjem ovisnosti i siromaštva, stvaranjem kulturne i moralne bijede.

Nužno je pomoći i zaštititi obitelj kao osnovnu stanicu društva. Bez obitelji nema budućnosti pa treba donijeti zakone koji će zaštitit obitelj u društvu, koji će gospodarskim mjerama osigurati uvjete opstojnosti i razvoja obitelji. Svi smo odgovorni za postojeće stanje šutnjom i nečinjenjem. Nužno je organizirano i demokratski se suprotstaviti izazovima sekularizma, neoliberalizma i konzumerizma. Suprotstaviti se cenzuri i laži medija, suprotstaviti se medijskom teroru promicanja jedino liberalne filozofije života, hedonizma i konzumerizma.eu_bih

Svi smo odgovorni za svoju budućnost i budućnost svoje djece, unuka, budućnost naroda i svijeta. Pored molitve nužno je raditi na zaštiti i promicanju kršćanskih vrijednosti, na promicanju naravnih zakona, „Ora et labora“! Naša je dužnost služiti osobi i društvu aktivnim djelovanjem u političkom, gospodarskom, kulturnom i društvenom životu. Pozvani smo za novu evangelizaciju Europe i svijeta kroz sve strukture svjetovnog života.

Ima nade za Europu, za svijet ako preuzmemo svoj dio odgovornosti, ako ispunimo svoju dužnost obrane kršćanskih, humanih, kulturnih vrijednosti naroda širom Europe. Naš zadatak možemo ispuniti samo kao aktivni članovi političke zajednice koja služi (treba služiti) općem dobru. Opće dobro obuhvaća one uvjete društvenog života u kojima ljudi, obitelji i udruženja mogu potpunije i lakše postići svoje usavršavanje u materijalnom i duhovnom pogledu.Sveti-Benedikt (1)

Molitva sv. Benediktu, zaštitniku Europe

„Sveti Benedikte, koji si životvornom riječju svoga Pravila i neumornom revnošću svojih učenika preobrazio Europu u blagoslovljenu zemlju kršćanske vjere i jedinstva; koji si odgojio ljude i narode za djela ljubavi i blagodat mira; koji si otkrio ljepotu i dostojanstvo ljudskog napretka nadahnutog evanđeljem, vrati se Europi i svijetu svijetlom svojih ideala. Vrati današnjim pokoljenjima smisao za Krista i poslušnost njegovim riječima. Budi nam i danas blizu svojim nebeskim zagovorom da Europski narodi nađu i sačuvaju putove reda, pravednosti i bratskog zajedništva.“

Budimo odgovorni i preuzmimo svoj dio odgovornosti za sadašnjost i budućnost!

Dr. Marko Jukić

1 comment

  1. navodar

    Davno je nestala Benediktova Europa,sada se radi o Uniji,a ta Unija nije zidana na temeljima krćanske Europe i zato će propasti!

Odgovori

Skip to content