HNB stranim bankama poklanja naš novac

HNB čeka zeleno svjetlo ECB-a da (stranim) poslovnim bankama u RH ustupi (naša) sredstva uz nultu kamatnu stopu!

 

{jathumbnail off}Hrvatska narodna banka poklanja stranim bankama naš novac! Kao i skoro svaka muljaža u ovoj državi, sve je umotano u kreditiranje gospodarstvenih projekata i njihovu promociju. U sličnim prethodnim programima, HNB je poslovnim bankama prepustio oko 6 milijardi kuna iz obvezne pričuve, što se tako prezentiralo da ne skužimo kako banke dobivaju sredstva beskamatno, a onda prema građanstvu i našim poduzećima ide guljačina.
Vjerovali ili ne, Boris Vujčić za tu veleizdaju organizira prezentacije diljem svijeta. Valjda računa da će stranci navaliti sa svojim investicijama u jednu tako ludu zemlju. A planira čak 30 prezentacija, pa će pasti dnevnice, nagrade, najamnine, troškovi uzvanika i tko zna što sve ne. Zašto ne, ima HNB para! Boris Vujčić je zanimljiv guverner HNB-a. “Otkako je na toj funkciji Vujčić ponavlja da Hrvatska mora temeljiti rast na priljevu kapitala, ali ne dužničkog nego izravnog, za izvozno orijentirane investicije.” Čini se da su njegove namjere OK, ali kada bolje razmislite, Vujčić priča gluposti. Zašto bi netko financirao najskuplju proizvodnju u svijetu? Da bi na kraju povećao transportne troškove. Stoga se pitam jeli novi Vujčićev program obeštećenje poslovnim bankama za novi Linićev ZPK.

Prisluškuju li bankari Slavka Linića i udrugu Franak?

U svome odgovoru na Linićevo pravdanje novog ZPK, Ivanković je iznio niz gluposti, koje dokazuju da je pogodna osoba za funkciju guvernera HNB-a. Ivanković tvrdi da Slavko Linić ne zna što banke rade. Zna li to itko izvan uprava banaka? Ivanković negira sastanke ministara financija (u nekoliko mandata) i predstavnika banaka, odnosno sa čelnim menadžerima najvećih poslovnih banaka u RH, a Javnost pamti veliku pompu koja se tim sastancima pridavala.

Novi prijepor je libor. Kada se tražilo da banke objasne kako formiraju kamatu, posegnule su za liborom, računajući da će financijska terminologija ušutkati neuke mase. Kada je Linić prihvatio utjecaj libora onako kako su ga banke prezentirale, Ivanković i banke najedanput tvrde da libor ne igra. Valjda kamatu razrezuju kako im se hoće, komunistički, prema potrebama. Čini se nevjerojatno, ali nama strane poslovne banke u zemlji serviraju rizičnost zemlje, kao da kredite zaista uzimamo u inozemstvu, u stranim centralama. A svima nama je poznato da se banke dvostruko osiguraju i kroz hipoteke, što kroz smanjenu procjenu, što sjedanjem na cijelu nekretninu.

Svi normalni subjekti kažu da zbog promjena ZPK banke neće gubiti, nego zaraditi manje, a takvu sintagmu Ivanković uzima kao dokaz da izjave Slavka Linića i izjave udruge Franaka piše ista osoba. Prisluškuju li bankari Linića i udruge Franak i Potrošač? I gle, u transkriptima se spominju iste valute: dolar, euro, švicarac, kuna. To ne može biti slučajno. Gdje je Stipe Mesić da nam otvori svu tu kompromitirajuću dokumentaciju? Ta nikakva RH javlja se u tekstovima na tisuću mjesta! I Linić i udruga Franak istovjetno pišu riječ “kredit”! Kome treba dodatni dokaz o sprezi Vlade i udruga Franak i Potrošač, u kojima nekoliko entuzijasta biju bitku za malog čovjeka. Ako obratite pažnju na terminologiju i zahtjeve, čini se da su u dosluhu dužnici banaka i branitelji! Naravno da udruga Franka više vjeruje izračunima MF-a nego izračunima poslovnih banaka.

Analitičar HUB-a sebe predstavlja kao neovisnog arbitra

Svojim neukusnim pamfletima Ivanković je dosadio i Bogu i ljudima. Naravno, svoje bljuvotine proglašava neutralnom kritikom od strane jedne privatne osobe, pa iz njegove uistinu privatne perspektive čini se da svi pljuckaju protiv poslovnih banaka, u kojima se od pamtivijeka okupljaju najveći altruisti. Ivanković tvrdi da netko krije kako su banke nudile produljenje roka otplate i otplatu umanjenog iznosa glavnice, što nisu nikakve olakšice, nego način da banke u konačnici povuku još veću dobit. “Ministarstvo i udruga Franak krili su ponudu banaka o smanjenju rate 20 posto” – tvrdi nam Ivanković, a neki drugi sufleri plasirali su istu patku sa smanjenjem kamate za 20 posto. Kome vjerovati, i zašto vjerovati? Neka banke objave tu ponudu, pa da vidimo kakva je bila, tko ju je potpisao i kome je poslana! Ivanković spominje i ponudu banaka da se tečaj švicarca fiksira na 5,8 kuna za plasirane kredite, čime bi banke zapravo osigurale svoju basnoslovnu dobit. Naprotiv, nismo sve to zaboravili i baš zato ne vjerujemo bankama niti kada darove nose.

Ohrabruje nas činjenica da je Željko Ivanković napao Slavka Linića za pogrešno vođenje Ministarstva financija. Tako nam Ivanković kaže da je Linić kriv što se postotak nenaplativih stambenih kredita povećao sa 5 posto na 7 posto. Postotak nenaplativih kredita poduzećima porastao je s 20 posto na 27 posto. Od kako je Linić ministar, još više je ljudi ostalo bez posla! Smanjio se rejting zemlje, porasla je premija rizičnosti. Deficit proračuna i vanjski dug ministar Linić ne može staviti pod kontrolu. I, Ivanković zapucava: “Za to vrijeme ministar se svađao ne samo s bankarima, nego i s poslodavcima, s pravosuđem, sa ekonomistima, a prema posljednjem i sa učenim ljudima i sa znanstvenicima”. Imate li osjećaj da Ivanković konačno prepisuje iz mojih tekstova? Možemo li očekivati da Ivanković progovori i protiv poslovnih banaka?

Sva ta povika zapravo ima funkciju prikrivanja osnovnog problema: vrijednost glavnice kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku još uvijek se obračunava po važećem tečaju švicarca, i tako nas zadržava u dužničkom ropstvu. Jako je važno da naše sudstvo prepozna kuda vodi takvo dizanje tenzija i da potvrdi presudu Radovana Dobronića o potrebitoj korekciji i tečaja i kamata za kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku.

Autor: Tvrtko Dolić/Croative.net

Odgovori

Skip to content